I kölvattnet av korankravallerna i fjol anordnade han städning av Sveaparken i Örebro och utsågs till Årets förebild 2022. Nu döms han för att själv ha deltagit i våldsamheterna.

Som ordförande i föreningen For the People i Vivalla hyllades 20-årige Hani Bilal Madi då han tillsammans med lokala ungdomar städade efter upploppen.

LÄS ÄVEN: Högsta domstolen SÄNKER straff för korankravaller

– Vi ville visa kärlek till dem, sa Hani Bilal Madi i en intervju med statstelevisionen i samband med att han delade ut blommor till drabbade husägare och polisen.

Enligt åtalet hade han bara två dagar innan själv deltagit i stenkastningen mot polisen.

Grovt blåljussabotage

I januari häktades han för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och åtalades sedermera tillsammans med fem andra män och en kvinna.

Under rättegången nekade han till brott och hävdade att skälet till att han varit på plats i Sveaparken var för att förhindra allvarligare brottslighet, och stenarna han medger att han kastat inte skulle ha riktats mot polisen.

Örebro tingsrätt anser dock att det tydligt framgår att han vid flera tillfällen kastat stenar och att det vid minst ett tillfälle riktades mot en plats där polisen stod. Det framgår också av åklagarens bevis att Hani Bilal Madi maskerade sig under upploppet – enligt egen utsago för att det fanns en hotbild mot honom.

Hani Bilal Madi döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse i tre år.

Faksimil SVT

Han blir dessutom igenkänd och identifierad av polis på plats under pågående upplopp.

– Där är vår snubbe. Vad heter han?

– Vad heter han i grönt? Vår kille – Vivalla.

– Hani Bilal.

– Han som fått massa pengar.

Polisen/SVT

LÄS ÄVEN: Hyllades för att ha städat upp efter korankravaller – åtalas själv för korankravaller