Foto: MP/Michael Coghlan

OBS!Bildmontage. Foto: MP/Michael Coghlan

Inrikes

Hanna Lidström: ”Det viktiga är inte min livsstil utan politiken”

Publicerad 1/24/2018
Annons

Det är inte livsstilen utan politiken som är det viktiga. Det säger Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström till Samhällsnytt.

Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström har fått skarp kritik de senaste dagarna. Anledningen är hennes livsstil där hon väljer flyget för att åka på utlands­semestrar och besöka pojkvännen i England.

Till Samhällsnytt säger Lidström att hon gör sitt bästa för att försöka leva som hon lär, men att det inte alla gånger är så lätt.

– Jag försöker mitt bästa och det tror jag de flesta gör, men idag är det svårt att leva hållbart. Det är det jag vill förändra, jag vill göra det lättare för folk, säger hon.

Hur mycket flyger du på ett år?

– En handfull gånger kanske.

En handfull gånger?

– Ja, vad kan det vara. Fem gånger kanske.

Lidström berättar att hon under förra året var på två utlandssemestrar. Ena gången i Italien och den andra gången på Kap Verde. Båda gångerna flög hon. Hon vill däremot inte gå in på hur ofta hon och pojkvännen flyger för att hälsa på varandra.

– Det vill jag faktiskt inte prata om utåt, säger hon.

I en intervju med Sveriges Radios Studio Ett igår beklagar sig Lidström över att det är för dyrt att ta tåget om man ska resa utomlands.

– Jag försöker bara säga att jag har inte råd att ta det dyraste alternativet, alltså att åka tåg, och jag förstår att det har väldigt få unga också. Jag tror inte att jag är speciell i det, säger hon till Samhällsnytt.

Vi påpekar att ungdomar och unga vuxna upp till 28 år kan köpa Interrailkort. Ett kort som är giltigt i en månad kostar runt 3000 kronor.

– För vissa resor kanske det är ett alternativ, men då är det också en fråga om tid. Det tar så lång tid och så lång tid skulle det inte behöva ta om det fanns rejäla tågsatsningar.

Men det kommer väl alltid gå fortare att flyga än att ta tåget?

– Jag tror att det kan gå väldigt mycket snabbare att ta tåget. Nattågen i Europa har lagt ned, vilket skulle göra det smidigare att åka tåg.

Hanna Lidström påstår att flyget är ”sponsrat” och att det gör att priserna är så låga att resenärer väljer flyget före tåget. I en intervju med Bonniersajten Kit skyller hon på ”ett stort ekonomiskt system som mäktiga och rika män bestämmer över”.

– Om man på sin flygbiljett betalade den skada flyget orsakar, då skulle tåget vara det bästa alternativet och fler skulle åka tåg, säger hon.

– Jag kan absolut förstå att det tar lite längre tid, men såhär mycket längre tid som det tar idag är ganska svårt att få ihop i sitt liv och så tror jag många känner.

Lidström säger att hon vill förändra sin egen och många andras livsstilar med nya flygskatter, höjda priser på flyg och fler tågsatsningar.

– Det viktiga är inte min livsstil utan politiken. Jag försöker mitt bästa och jag är övertygad om att du också gör ditt bästa, säger hon.

Många människor kanske nöjer sig med att åka till Ullared eller husvagnssemester. Är det då inte din livsstil som är problemet?

– Allas livsstilar är problemet och jag tror att vi gör bäst i att försöka förändra dem tillsammans. Jag förstår att många människor reagerar och jag tycker det är bra att man visar sitt engagemang.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons