I Norrbotten går många bönder på knäna ekonomiskt. Antalet mjölkbönder har minskat dramatiskt. Bara i Haparanda har antalet gått från 15 till tre inom loppet av några år. Många vittnar om en utbredd oro i branschen.
Priset på diesel slår hårt mot landets bönder. Per Pesula och hustrun Åsa i byn Övre Kukkola i Tornedalen har sett antalet kollegor minska stadigt under de 30 år som de varit verksamma som mjölkbönder på familjens gård.
– När jag blev bonde 1992 var vi 350 mjölkbönder i Norrbotten tror jag. Nu är vi nere i dryga 60 om jag är rätt informerad, säger han till statstelevisionen.
LÄS ÄVEN: Bönder tågar mot Stockholm i protest mot bränslepriset: ”Lantbruket riskerar slås ut”
I Finland har man sedan länge en färgad diesel som enbart får användas av jordbruksmaskiner.
– Det handlar om halva priset på diesel jämfört med den svenska. Bara där är det ju en stor fördel i konkurrensen för dem, säger han.
Han skulle vilja se samma lösning i Sverige.
– Ja. Ska jordbruket överleva i Sverige måste vi ha samma konkurrensvillkor som övriga Europa. Och ska vi kunna konkurrera med mat och livsmedel måste vi ju få samma förutsättningar som de andra tycker jag, säger han.
Historiska skäl
Anledningen till att Norge och Finland tittar på övriga Europa för att klara det inhemska tror han kanske beror på att de har haft krig ganska nyligen i förhållande till Sverige och vet vad det innebär att vara utan mat.
– Det känns som att politiker och tjänstemän på bestämmande nivå inte bryr sig om den lilla människan. Det är troligen så att de inte känner av om bränslet kostar tjugo eller trettio kronor litern, säger han.
Utbredd oro
På LRF Norrbotten oroas man av kostnadsökningarna för lantbruket och vill att regeringen agerar.
– Jag får många samtal från oroliga bönder i länet. Det är många som går på knäna nu, säger LRF Norrbottens ordförande Jenny Karlsson.
LÄS ÄVEN: Skenande dieselpriser tvingar bonden Vanja att lägga ned
Ytterligare en som oroar sig är Viktor Boman, ägare av Norrbottens största äggproducent i Klöverträsk utanför Luleå.
– Priset på hönsfoder har gått upp med 50 procent på bara några månader. Och höjda energipriser har gjort att förpackningsmaterialet blivit dyrare.
– Matpriserna måste höjas. Kostnadsökningarna den här gången är så stora att det inte går att rationalisera bort. Det måste landa hos konsumenterna, säger han.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.