Här är alla centerpartister som hoppat av efter pedofilskandalerna

De senaste månaderna har en rad centerpartister aviserat att de plötsligt lämnar sina uppdrag. Samtidigt påstås det inte bero på någon kris internt i partiet. Samnytt har sammanställt en lista över personerna som flyr partiet.

Centerpartiets massavhopp kommer efter att partiet aviserat att ge fortsatt stöd åt Socialdemokraterna och Stefan Löven men även efter en turbulent vinter med flera uppmärksammade pedofilhärvor och kopplingar till muslimsk extremism.

LÄS ÄVEN: Centertopp lever med dömd pedofil – ”Måste se människan bakom”

Det var i slutet av november förra året som EU-toppen Fredrick Federley avslöjades leva i ett samboförhållande med en pedofil som har utsatt barn 6 och 9 år gamla för 22 fall av grov våldtäkt i samband med nattning.

Kort därefter kunde Samnytt avslöja hur den skånska kommuntoppen Christer Yrjas huserade två dömds pedofiler på sin gård i Tomelilla. Både Federley och Yrjas lämnade sina politiska uppdrag.

Ett par månader senare bjöds Federley in till statstelevisionen för att tala ut i en intervju hos Carina Bergfeldt. Det skulle sedan inte dröja länge innan Federley meddelade att han kandiderar i höstens kyrkoval.

Federleys drag väckte kritiska reaktioner i sociala medier och därefter meddelade han att det inte blir någon kandidatur i kyrkovalet med hänvisning till ett ”hatdrev” han påstod sig vara utsatt för.

I april förra året rapporterade vi om 63-årige Denny Olofsson i Lindome som vid sidan om sitt uppdrag som centerpartistisk nämndeman och värdegrundsexpert våldtog en minderårig flicka flera gånger.

I juni 2021 dömdes C-toppen Erik Paulsson i Kalmar tingsrätt för flera pedofilvåldtäkter. Paulsson överklagade till Göta hovrätt som ansåg att det inte var våldtäkter utan endast grova fridskränkningar mot flickan vilket resulterade i ett sänkt fängelsestraff. Samnytt avslöjade nyheten.

År 2018 kunde vi rapportera att 44-årige Bo Gunnar Hedlund, bosatt i Grythyttan och invald i kommunfullmäktige i Hällefors sedan flera mandatperioder tillbaka, sexuellt utnyttjat en minderårig flicka som var inneboende i familjen som fosterhemsplacerad, ett brott som han dömdes till fängelse för.

Avhopp i C-ledarens närmsta krets

Parallellt med den senaste skandalen kring Federley och hans försök till comeback har flera tunga partimedlemmar meddelat att de lämnar sina uppdrag. Samnytt har sammanställt alla namn.

I Annie Lööfs innersta krets har Anders W Jonsson som är förste vice ordförande aviserat sin plötsliga avgång. Jonsson har tidigare vikarierat som partiledare under perioden som Annie Lööf var föräldraledig.

– Det har varit tio fantastiska år men det är en väldigt lång tid att sitta i den yttersta ledningen. Jag vill sluta medan jag fortfarande tycker att det är roligt, meddelade Jonsson.

Ytterligare en person nära i den innersta kretsen som lämnar är Elin Gustafsson, Annie Lööfs politiskt sakkunniga. När SvD frågar Gustafsson varför hon tror att så många i kretsen kring Lööf valt att sluta vill hon inte kommentera det närmare.

– Jag kan bara svara för mig själv och jag ser det inte som att jag lämnar något, utan att jag går till något.

Profilerade riksdagsledamöter lämnar

Emil Källström är partiets ekonomisk-politiska talesperson och även han lämnar nu politiken. Källström, som i fjol utsågs till årets parlamentariker av nyhetsmagasinet Fokus, berättar för SVT att han inte vet vad han ska göra härnäst.

Riksdagsledamöterna Kristina Yngwe, Magnus Ek, Johanna Jönsson och Fredrik Christensson är ytterligare några som meddelar att de inte vill fortsätta med politiken.

Avhopp i ungdomsförbundet

Ida Alterå är ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) och också hon har aviserat att lämna efter enbart två år på uppdraget.

– För ungdomsförbundet är det inte aktuellt att sitta i en S-ledd regering, vi tycker att partiet ska gå till val på vår politik, säger Alterå till DN.

Lämnar efter hela 50 år

Partiveteranen Staffan Danielsson lämnar partiet efter 50 år. Danielsson har bland annat tjänstgjort som pressekreterare i regeringen Fälldin och även som riksdagsledamot mellan åren 2004-2018. Enligt Danielsson har partiet gjort fel i att närma sig Socialdemokraterna.

I en debattartikel skriver han, ”Centerpartiet räknas nu allt oftare in som en del i det rödgröna blocket, vilket jag ser som djupt problematiskt. Det är trist att mitt parti och jag på senare tid har utvecklats i olika riktning i några viktiga frågor, men så är det.”

Påstås inte finnas någon kris i partiet

När samtliga centerpartister får frågan om varför de lämnar vill de understryka att det inte existerar någon kris eller andra oenigheter inom partiet.

Michael Arthursson är partisekreterare och han kommenterat massavhoppen med att det säkert finns saker som partiet borde ha gjort bättre. Det framgår inte vad det handlar om.

C-källa till Samnytt: Annies plan för comeback

Tidigare i vår fick Samnytt information från en person med insyn i partiet som berättade att centerledaren Annie Lööf och kommunikationsavdelningen arbetat hårt för Federleys comeback.

Enligt källan var exempelvis tidpunkten för Federleys intervju i statstelevisionen vald för att Centerpartiet kort därefter skulle hålla distriktstämmor. Vidare var tidpunkten även vald för att Federley ska kunna bli aktuell för partiuppdrag vid höstens stämma.

Det vi ser här är Annies val. Hon lanserar Fredrick för en comeback – trots att han är uppenbart olämplig utifrån hur partiet själva resonerat om andra medlemmar. Det är vad detta handlar om.

LÄS ÄVEN: Efter Federley-skandalen – Centerpartiet backar kraftigt

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.