Muhammad Hussaini. Foto: Polisen

Muhammad Hussaini. Foto: Polisen

Inrikes

Här är flyktingbarnet som knivhögg en polisman på Medborgarplatsen

Publicerad 1/10/2018
Annons

Åtal har nu väckts mot Muhammad Hussaini som den 31 augusti förra året knivhögg en polisman på Medborgarplatsen i Stockholm. I sin asylansökan har Hussaini uppgett att han är född 1999 och alltså var 17 år gammal förra sommaren, ett påstående som ifrågasätts av experter – och numera dessutom dementeras av honom själv.

Är Muhammad Hussaini 17 år gammal? Det har varit en central fråga för polisens utredare att försöka klarlägga under det knappa halvår som förflutit sedan sommarens knivattack i centrala Stockholm.

Rättsmedicinalverkets rättsläkare Carl Johan Wingren skriver i ett utlåtande att resultatet av de undersökningar han genomfört ”talar för att den undersökta var 18 år eller äldre vid tidpunkten för undersökningarna”.

Även socialtjänsten och Migrationsverkets personal uppges ha tvekat över Muhammads ålder. En av dem som reagerat på åldern är en medarbetare på Migrationsverket som själv har iransk bakgrund. ”Medarbetaren upplevde sökanden som betydligt äldre än de 17 år som står registrerat på honom”, står att läsa i en tjänsteanteckning från Migrationsverket som skrevs i maj förra året.

Påstår att han är vuxen

Men det som kanske talar starkast för att Muhammad inte var 17 år i augusti förra året är att han själv sedan över ett år tillbaka ändrat sig. Han hävdar numera att han är en vuxen man och har upprepade gånger bett om att få återvända till Afghanistan.

Redan 2016 berättar Muhammad för Karin Hedberg på barn- och ungdomspsykiatrins asylpsykiatriska enhet att han är 25 år gammal. Hedberg pratar även med Muhammads familj, som bor i Iran, och även de uppger att Muhammad är en vuxen man. Enligt dem är han emellertid 23 år gammal. Anledningen till att Hedberg pratar om Muhammads ålder och med hans familj är för att han vill resa till Iran för att hälsa på dem.

Enligt andra källor som förekommer i utredningen har Muhammad två yngre systrar i Iran som är 21 och 23 år gamla, något som även det talar för att han var äldre än 23 år förra året.

Muhammad pratar även med sin gode man Anwar om sin ålder. I februari förra året har Anwar kontakt med Mohammads pappa i Iran och även pappan bekräftar att hans son är en vuxen man.

Kort där efter reser Mohammad till Iran på ett visum som är giltigt i 90 dagar och återvänder därför till Sverige i maj. Eftersom Mohammad påstår sig vara afghansk medborgare och reser med ett svenskt främlingspass behöver han visum för att resa till Iran.

Polisman hade änglavakt

30 augusti förra året åker Muhammad Hussaini till Willys i Tyresö och köper en stor kockkniv av märket Gastromax. Den tar han med sig dagen därpå när han ska in till den pågående sittdemonstrationen på Medborgarplatsen där vänsterextremister och illegala invandrare protesterar mot utvisningar till Afghanistan.

I polisförhör berättar Muhammad att han deltagit i demonstrationerna mot utvisningarna flera gånger tidigare.

– Jag var ju där många gånger, säger han.

Vid Medborgarplatsen går Muhammad rakt fram till polismännen Marcus Eberhardsson och Ted Eriksson, som patrullerar vid Björns trädgård på andra sidan Götgatan. Han närmar sig poliserna bakifrån, sliter fram kniven som han köpt på Willys, och hugger Ted i nacken. Muhammad försöker därefter fly från platsen, men hinns ikapp av Marcus som drar sitt vapen och tar upp jakten.

– Jag skjuter! skriker Marcus varefter Muhammad stannar upp, brottas ned och grips.

Under tiden upptäcker Ted att han är knivhuggen och att han blöder från nacken. Tillskyndande poliser hjälper till att förbinda och hålla tryck på såret, ett djupt jack som trängt hela vägen in till kotpelaren. Men Ted har haft tur. Hade hugget tagit lite annorlunda hade det kunnat sluta riktigt illa. Istället kan han åka hem från sjukhuset samma dag efter att ha fått såret sytt.

– Jag har haft en extrem tur och det är jag medveten om. Jag är inte speciellt religiös, men får väl erkänna att det har varit en liten skyddsängel som varit ute och gått på Medborgarplatsen, säger Ted.

”Njuter av att döda poliser”

I det första förhöret som hålls med Muhammad Hussaini förklarar han att han ”njuter av att döda poliser”. Han vill i senare förhör aldrig ge någon förklaring till varför han gick till attack mot och knivskar en polisman.

I måndags lämnades stämningsansökan in mot Muhammad där han åtalas för försök till mord. Han åtalas även för två fall av misshandel och ett olaga hot på Tyresö gymnasium. Det rör sig om brott som begåtts mellan flyktingbarn som går på skolan.

Kammaråklagare Daniel Suneson yrkar dessutom att Muhammad Hussaini utvisas från Sverige och inte tillåts komma tillbaka hit förrän om tidigast tio år.

Förundersökningsprotokollet kan laddas ned och läsas på följande länk..

LÄS MER: Knivmannen bakom attacken mot polisen fick uppehållstillstånd – utan att ens komma till asylutredning

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons