Här är ”hotmejlet” från SD-politikern som fick regeringen att gå i taket
Utbildningsminister Anna Ekström anklagar Johan Ohlin (SD) för att hota sin dotters lärare. Foto: S/SD

Samnytt kan nu som enda media publicera hela den mejlkonversation mellan SD-politikern Johan Ohlin i Hörby och Polhemsskolan i Lund som fått regeringen att gå i taket.
– Jag tycker det är mycket allvarligt, har utbildningsminister Anna Ekström (S) sagt och hävdat att Ohlin ”hotar” läraren.

Det var i januari i år som SD-politikern Johan Ohlin, kommunfullmäktiges ordförande i Hörby, lyssnade på sin dotters distanslektion i historia vid Polhemsskolan i Lund. Under lektionen gjorde en historielärare ett flertal påståenden som Ohlin reagerade på.

Efter lektionen skrev därför Ohlin ett mejl till läraren och skolans rektor Torbjörn Hanö med sina synpunkter på innehållet i undervisningen. ”Jag måste säga att jag känner mig riktigt beklämd av din omaskerade vänsterslagsida i hela lektionen”, skrev han bland annat i mejlet.

Anklagades för att ha hotat läraren

Nästan tre månader efter att mejlet skickats vände sig rektorn Torbjörn Hanö till media. Han skrev en krönika i Skolledarna där han, utan att nämna några namn, påstod att en politiker hotat en av hans lärare.

”Det har framkommit att en del journalister, och deras familjer, har utsatts för dödshot, hot om att misshandlas och våldtas när de vågat granska vissa politiska inriktningar och påståenden. När kommer den trenden att sippra in i skolans värld? Det har den redan gjort”, skrev Hanö.

Det dröjde inte länge förrän Johan Ohlins identitet offentliggjordes i media, och vänsterdebattörer rasade mot SD-politikern som vågade ha synpunkter på sin dotters lärares undervisning. Till och med regeringen engagerade sig i fallet.

– Jag tycker det är mycket allvarligt. Lärare som gör sitt jobb och undervisar enligt läroplanen ska inte vara rädda för att politiker och makthavare hotar eller lägger sig i. Jag tycker att de lärare som står upp för sitt ansvar att sköta undervisningen gör en viktig insats, kommenterade utbildningsminister Anna Ekström (S) i statsradion.

Vill inte svara på frågor

Samnytt har pratat med läraren för att fråga honom under vilka omständigheter han tycker att det är okej att föräldrar har synpunkter på sina barns undervisning, eller om han anser att de aldrig får ha det. Han vill dock inte svara på våra frågor. Istället frågar historieläraren flera gånger efter namnet på den Samnyttjournalist som ringer upp och dennes telefonnummer.

– Jag vill inte svara på frågor här och nu, säger han.

Mannen vill heller inte svara på frågor via mejl.

– Du kan mejla vilka frågor du vill där, säger han.

Kommer jag att få något svar då?

– Det kan jag inte lova, säger han.

Nedan kan du ta del av hela mejlkonversationen mellan Johan Ohlin och Polhemsskolan.

Läs hela mejlkonversationen nedan

Från: Johan Ohlin
Skickat:
den 13 januari 2021 15:27
Till:

Kopia:
Torbjörn Persson Hanö
Ämne:
Obalanserad undervisning

Hej,

Idag hade jag förmånen att sitta med och lyssna på din webb-föreläsning i historia om det som du kallar för ”Trumps försök till statskupp”. Detta är en obalanserad och starkt politisk färgad föreläsning. Du ser fascister överallt precis som Henrik Arnstad

Jag måste säga att jag känner mig riktigt beklämd av din omaskerade vänsterslagsida i hela lektionen. Ödesmättad ton i hela din predikan: ”Läs en bok medan du kan” (snart har fascisterna bränt alla).

Har du funderat på att inta en mer neutral hållning? Lektionerna ska inte vara ett verktyg för dina indoktrineringar. Elever som inte delar dina åsikter har sagt till mig att de känner att de måste ”spela med” för att få ett godtagbart betyg.

I och för sig så är det väl en mer avancerad variant på utbildning där studenterna uttrycker åsikter som förväntas, liksom i DDR kan jag tro, men hemlighåller sina egna åsikter.

Med önskan om bättring.

Med vänlig hälsning
Johan Ohlin

Från: Torbjörn Persson Hanö
Skickat: den 14 januari 2021 14:44
Till: Johan Ohlin [email protected];
Ämne: SV: Obalanserad undervisning

Hej!

Som svar på ditt mejl om lektionen.

Fredrik följer skollagen och läroplanen när det gäller objektiv undervisning, och jag som rektor har fullt förtroende för att han ger utrymme för olika uppfattningar, i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar så som de uttrycks i både skollag och läroplan.

När det gäller Trumps försök till statskupp så är det en allmänt utbredd uppfattning i den demokratiska världen att det var tal om just det.

Hälsningar
Torbjörn Hanö, rektor, och ….., legitimerad lärare i Historia, Engelska och Konst och Kultur.

Från: Johan Ohlin [email protected]
Skickat: den 14 januari 2021 15:25
Till: ’Torbjörn Persson Hanö’ [email protected]; ’…..@lund.se
Ämne: Sv: Obalanserad undervisning

Hej Torbjörn,

Tack för ert snabba svar.

Lektionen innehöll mycket mer än mina exempel. Ett annat uttalande från Fredrik var att man inte kan sänka skattetrycket och bibehålla en god välfärd. Om det skulle vara ett direkt samband mellan skattetryck och välfärd så skulle vi ha väldens bästa välfärd eftersom vi i Sverige ligger långt högre än OECD-snittet. Nu har vi tyvärr inte det.

Varför ska man blanda in socialistisk retorik om skattetryck i en lektion i historia? Det uppfyller inte alls skollagen och läroplan.

Jag ska dokumentera vidare undervisning och återkommer vid behov.

Med vänlig hälsning
Johan Ohlin

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.