HÄR är koran-ligisterna: INGEN av de häktade född i Sverige
Hussein Alhelou och Moulham Abo Gamous var två av dem som häktades idag. Foto: Polisen/Facebook

Fyra män häktades under onsdagseftermiddagen på sannolika skäl misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våldsamt upplopp. Samtliga häktade är utlandsfödda invandrare. Tre av dem är svenska medborgare, medan den fjärde är somalisk medborgare.

De fyra häktade misstänks för deltagande i påskhelgens korankravaller i Linköping och Norrköping då inte minst ett flertal polisbilar stacks i brand, och flera poliser skadades.

– Ambitionen är att identifiera fler personer som deltagit aktivt i upploppen för att så många som möjligt ska kunna lagföras, säger chefsåklagare Torsten Angervåg i en kommentar.

Häktningsförhandlingarna hölls av såväl Linköpings tingsrätt som Norrköpings tingsrätt.

Flera misstänkta släpptes

I måndags meddelade polisen att 26 personer gripits och anhållits misstänkta för våldsamt upplopp och sabotage mot blåljusverksamhet, varav åtta var under 18 år. Innan dagens häktningsförhandlingar hade de flesta av dessa släppts på fri fot.

LÄS MER: Polis: Gripna för koranupploppen redan släppta

– Att vi hävt anhållandet av ett antal unga som vi misstänker har deltagit i upploppen beror på deras låga ålder. Utredningen mot dem kommer att fullföljas och om vi i ett senare skede bedömer att bevisningen räcker så kommer även den unga att lagföras, säger Torsten Angervåg.

Från Syrien och Somalia

Två av de nu häktade kommer från Syrien, medan de två andra är från Somalia.

En femte person, en 23-årig man som är född i Iran men har afghanskt medborgarskap, begärdes även han häktad. Det rör sig om en person med ett gediget belastningsregister och som är dömd för bland annat rån, misshandel, förgripelse mot tjänsteman och flera stölder.

LÄS MER: VIDEO: Muslimer eldar upp polisbilar – ”Allahu akbar”

Åklagaren valde emellertid under dagen att dra tillbaka häktningsframställan i det fallet och släppa afghanen på fri fot.

De häktade

Moulham Abo Gamous är 21 år gammal och född i Syriens huvudstad Damaskus. Han kom till Sverige 2013 tillsammans med sin mamma och pappa och blev svensk medborgare mindre än två år senare.

Abo Gamous är tidigare dömd för ringa stöld och våldsamt motstånd efter att en butikskontrollant upptäckt att han stal från en Ica Maxi-butik.

Den 21-årige syriern häktades idag av Linköpings tingsrätt med restriktioner på sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Ahmed Abdikadir Musse är 20 år gammal och född i Balad nordost om Somalias huvudstad Mogadishu. Han kom till Sverige 2009 tillsammans med sina föräldrar och är svensk medborgare sedan 2015.

Musse är tidigare dömd för snatteri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han har tidigare varit föremål för omhändertagande enligt lagen om vård av unga (LVU).

”Under 2017 inkom från Ahmed Musses skola två anmälningar angående hög frånvaro, brottslig verksamhet, kriminellt leverne, samt bruk och försäljning av droger”, står bland annat att läsa i domen från förvaltningsrätten.

Musse häktades idag av Linköpings tingsrätt med restriktioner på sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

LÄS ÄVEN: Nya korankravaller i Linköping och Norrköping: ”Vi muslimer bränner upp hela landet för vår tro”

Hussein Alhelou är 20 år gammal och född i Raqqah i Syrien – även känd som Islamiska statens huvudstad. Han kom till Sverige tillsammans med sina föräldrar 2016 och är svensk medborgare sedan 2018.

Alhelou är inte känd för tidigare brottslighet. Han häktades idag av Norrköpings tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och för våldsamt upplopp.

Mahomed Mustaf Hussen är en 28-årig gift tvåbarnspappa som är född i Somalia. Han kom till Sverige 2016 och är den ende av de fyra häktade som inte är svensk medborgare.

Hussen är tidigare dömd för våldsamt motstånd sedan han åkt fast i en biljettkontroll på spårvagnen i Norrköping.

Den 28-årige tvåbarnspappan häktades idag av Norrköpings tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och för våldsamt upplopp.

LÄS ÄVEN: Korankravaller i Linköping – poliser flyr när polisbil sticks i brand: ”Vi har backat undan”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.