Amineh Kakabavehs röst i riksdagen kan återigen bli avgörande. Det ser ut som att hennes röst kommer avgöra misstroendevotumet mot justitieminister Morgan Johansson (S). Men kurdnationalisten har nya krav.

För att inte fälla regeringen vill hon nu att Sverige inte terrorklassar fler kurdiska organisationer, vilket är något som Turkiets president Erdogan krävt i för att han ska tillåta Sverige gå med i NATO.

– Då kommer jag tyvärr att rösta för ett misstroende, det handlar om principer, säger hon till SVT.

Då M, KD och L står bakom Sverigedemokraternas misstroendeförklaring samlar de 174 röster, men det krävs 175. Centerpartiet påstår att de håller med om kritiken mot Morgan Johansson men kommer inte fälla honom, ett beteende Jimmie Åkesson beskrivit som cementerar det faktum att C nu tillhör vänsterblocket.

Därmed avgörs den politiske vilden Amineh Kakabavehs röst. Hon säger sig fälla Johansson på tisdag om Socialdemokraterna inte går henne till mötes.

– Sverige ska dra tillbaka Natoansökan om det hänger på att vi fegt ska sitta tysta och möta Erdogans krav. Det är pinsamt och befängt, säger Amineh Kakabaveh till SVT.

För sju månader sedan gjorde hon en överenskommelse som lät S sitta kvar vid makten men inte fått något skriftligt.

Kakabaveh vill ha ett löfte om att Sverige inte lyfter förbudet för vapenleveranser till Turkiet. Hon kräver också att Sverige inte backar för Erdogans krav på att terrorklassa kurdiska organisationer. SVT skriver att hon säger att hon inte har ”kurdiska intressen” men i TV sa hon att kurdiska intressen och svenska är ”lika viktiga”.

Om Johansson fälls på tisdag har Magdalena Andersson sagt att hela regeringen avgår. Omröstningen hålls klockan 12 den 7 juni.

LÄS ÄVEN: Amineh Kakabaveh avgör misstroendet om Morgan Johansson