Igår förkunnade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att partiet skulle rösta Nej till Stefan Löfven i dagens omröstning. Detta innebär att oppositionen skulle ha 174 röster mot Löfven. Ifall någon ledamot från den andra sidan skulle bestämma sig för att revoltera mot partilinjen skulle förslaget om Stefan Löfven som statsminister för tredje gången förkastats.

Med andra ord hängde socialdemokratins öde på en väldigt tunn tråd – och en tillfällighet skulle kunna leda till en ny regering. När omröstningens resultat offentliggjordes på riksdagens skärm blev det dock tydligt att en person från oppositionen avstått från att rösta Nej till Stefan Löfven – och därmed befäste hans fördel.

Snabbt stod det klart att personen var den liberala ledamoten från Sundbyberg Nina Lundström. I sin beskrivning på Liberalernas hemsida definierar sig Lundström som ”mycket matintresserad”. Hon lyfter fram en populär bok av Hans Rosling som ”bästa boktipset”:

”Mycket spännande läsning. Boken inger framtidstro och hopp.”

Trots denna – till synes ytliga – framtoning sitter Lundström på tunga poster i sin kommun – bland annat som ordförande i det kommunala bostadsbolaget Fastighets AB Förvaltaren. I en debattartikel i Aftonbladet i januari 2021 varnade hon för ”auktoritära högerpopulistiska krafter”.

Samnytt har sökt Nina Lundström.