I tisdagsmorgonens talmansrundor var avsatte statsminister Stefan Löfven (S) först ut. En av hans planer är att tillträda som statsminister igen utan att först ha förhandlat klart en budget. Samtidigt uppger Löfven att om han inte får igenom en budget avgår han – igen.

Sedan i måndags leder Stefan Löfven en övergångsregering fram till dess att talmannen föreslår en ny statsminister eller ett extra val hålls. Efter en halvtimmes möte med talman Andreas Norlén tycks Löfven ha förutsatt att han kommer tillträda som statsminister igen inom kort. Ifall han som statsminister på nytt inte får igenom budgeten skulle han dock avgå ännu en gång.

– Om den regering som jag då leder inte skulle få igenom budgeten, då avgår jag. Då lämnar jag. Det är det budskapet jag har lämnat till talmannen, säger Stefan Löfven på en pressträff.

LÄS ÄVEN: KLART: Löfven sparkas av riksdagen – regeringen faller

Med 175 mandat har Löfven precis tillräckligt för att kunna klara en statsministeromröstning, men med budgeten ser det dock desto värre ut efter att Liberalerna hoppat av januariöverenskommelsen. Ett sätt för Löfven att vinna mer tid är att skjuta frågan om budget på framtiden till efter en eventuell statsministeromröstning.

– Det är ett alternativ som ger mer tid, ja. Men fördelen med att hitta ett alternativ nu är att det är en tryggare lösning, säger Löfven.

Kristersson får sonderingsuppdrag

Efter talmansrundorna meddelade Andreas Norlén att han gett sonderingsuppdraget till M-ledaren Ulf Kristersson som får till fredag på sig att försöka samla ihop tillräckligt stöd. Om Kristersson efter tre dagar har kommit fram till ett förslag kan omröstning om detta ske i riksdagen på måndag. Han kan även begära en förlängning av processen, men Norléns ambition är att riksdagen ska kunna rösta om en statsminister redan nästa vecka.

Skulle Kristerssons förslag röstas ned går processen vidare till nästa sonderare. Norlén har totalt fyra försök på sig. Lyckas ingen av dem bilda regering blir det extra val som i så fall ska äga rum inom tre månader.

Att sonderingsuppdraget går till Kristersson först motiverar han med att Kristersson leder det största partiet av de som röstade för misstroende.

– Vi kommer att ha en statsministeromröstning i veckan tills processen är slut, gissar han, och säger att Sverige innan juli månad är slut antingen ska ha en ny statsminister eller ett beslut om ett extraval.