0
Inrikes

Här är männen som rånmisshandlade KOL-sjuka Ros-Marie i hemmet: ”Klippte av min syrgas”

Publicerad 7/31/2020
Annons

På fredagen föll dom i Kalmar tingsrätt mot de tre män som bröt sig in i en KOL-sjuk 74-årings hem i Småland. Männen tryckte en pistol mot kvinnans huvud och hotade att skjuta henne samtidigt som de skrek efter pengar. I jakten på kvinnans livsbesparingar har de klippt av hennes livnödvändiga syrgasslang och sedan lämnat henne ensam i bostaden.

Det var vid klockan 04 den 21 mars i år som 26-årige Kevin Axelsson, 29-årige Johny Gustavsson och 49-årige Magnus Berg bröt sig in hos Ros-Marie Lundgren i Mönsterås.

LÄS ÄVEN: Gäng bröt sig in och rånade 85-åring i hemmet – stal även trygghetslarm till hemtjänstenRos-Maries hem vandaliserades. Foto: Polisen

Satte pistolen mot pannan

Ros-Marie vaknade till av att hennes hundar skällde samtidigt som svartklädda och md rånarluvor maskerade män stormade in i hennes hem och skrek efter värdesaker och pengar. I en timmes tid ansattes kvinnan med hot och våld av rånarna.

Kvinnan försökte sträcka sig efter sin telefon för att larma polisen men då ingrep männen och förstörde den. Männen hade med sig ett vapen som senare skulle visa sig vara en kolsyrepistol. Den placerades mot kvinnans huvud med uppmaningen att hon skulle vara tyst för att inte bli skjuten.

Nedan bilder på de rånarluvor som männen bar vid överfallet. Dessa påträffades i männens hem.


Fängslad med buntband och avklippt syrgasslang

Enligt åklagaren har männen visat en synnerlig råhet under rånet. Ros-Marie som är helt beroende av syrgas dygnet runt på grund av lungsjukdomen KOL attackerades och fängslades med buntband samtidigt som männen klippte av hennes syrgasslang.

– Jag bara väntade på att de skulle skjuta mig, berättar Ros-Marie för SVT.Märke från strypgrepp

Polisutredningen visar att männen bland annat har lindat föremål runt halsen på Ros-Marie för att sedan strypa henne samtidigt som de har plockat av smycken från hennes kropp.

Männen tillgrep klockor och smycken värda omkring 50 000 kronor. De fick även med sig kontanter till ett belopp av 196 000 kronor.

Efter att rånarna lämnat bostaden kunde Ros-Marie koppla på de korta stumparna av syrgasslangen för att få hjälp med andning. Det var först när en granne gick ut för att hämta tidningen på morgonen som det upptäcktes att något inte stod rätt till och Ros-Marie kunde få hjälp.Glömde kvar verktyg med DNA

Ros-Marie berättar för polisen att männen använde en ficklampa vid det nattliga rånet. Ficklampan glömdes kvar i bostaden och vid den tekniska undersökningen påträffades Magnus Bergs DNA. Kvinnan uppger även för polisen att en av männens röst lät bekant.

I polisförhör vill hävdar Magnus att han inte har någon aning om hur ficklampan kommit in i Ros-Maries bostad. Den röst som hon känner igen är Magnus. Detta eftersom han tidigare har hyrt ett hus av henne.

Påträffar ägodelarna vid husrannsakan

När polisen genomför husrannsakan hos gärningsmännen påträffar man Ros-Maries ägodelar såsom plånbok med körkort, bankpapper, fotografier och smycken. Det framgår även att männen bara dagar efter rånet har försökt att sälja guld via sociala medier och dessutom sökt efter pantbanker.

Nedan bild på ett plaströr med ordet ”tjack” som var fyllt med kvinnans smycken och påträffades gömt bakom toaletten. När Magnus får frågan hur dessa saker kommit in i hans bostad påstår han att de är upphittade i skogen.

Återfallsbrottslingar

När Samhällsnytt tittar närmare på gärningsmännen ser vi att alla tre förekommer i belastningsregistret sedan tidigare.

Kevin Axelsson är tidigare dömd för flera olaga intrång, skadegörelse, brott mot knivlagen, flera narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.


Kevin Axelsson. Foto: Polisen

Johny Gustavsson förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, flera narkotikabrott och stöld.


Johny Gustavsson. Foto: Polisen

Magnus Berg är tidigare dömd för flera narkotikabrott och rattfylleri.


Magnus Berg. Foto: Polisen

Tingsrättsdomen

På fredagen meddelade Kalmar tingsrätt dom mot männen som som är hemmahörande i Småland. De fälls mot sitt nekande för grovt rån och ska avtjäna fem år i fängelse och betala skadestånd på drygt 300 000 kronor till Ros-Marie.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Kalmar TR B 1138-20 Dom 2020-07-31

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
836Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons