domda-linkoping-feature

Moulham Abo Gamous, Husein Khaled Husein och Elvedin Emiri. Foto: Polisen

Inrikes

HÄR är muslimerna som döms för korankravallerna i Linköping

Publicerad 7/21/2022
Annons

Tre män döms till fängelse för påskhelgens korankravaller i Linköping. Två av de dömda är invandrare som kommit till Sverige under 2010-talet, medan den tredje är en man som är född i Sverige till invandrade föräldrar. Ingen av de dömda utvisas eftersom de alla fått svenska medborgarskap.
– Jag tycker det här är en väldigt viktig dom, säger vice chefsåklagare Malin Axelsson till Samnytt.

Den längsta påföljden, fyra års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, döms 21-årige Moulham Abo Gamous till.

Linköpings tingsrätt skriver i sin dom att Moulham Abo Gamous var en av de upploppsmän som var ”aktiv på en högre nivå”.

Kastade ”stort antal stenar”

Domstolen anser det bevisat att Moulham Abo Gamous ”kastat ett stort antal stenar mot polisfordon och polismän vid upprepade tillfällen och på olika platser i Skäggetorp och att han även sparkat på ett polisfordon, rusat med folksamlingen och gjort aggressiva gester mot polisen”, i enlighet med åklagarens stämningansökan.

Moulham Abo Gamous kastar sten. Foto: Polisen

Den 21-årige syriern har förnekat de brott han åtalats för, men flera vittnen, filmer och fotografier bevisar att han var mycket aktiv i korankravallerna.

Moulham Abo Gamous är född i Syriens huvudstad Damaskus och kom till Sverige 2013. Han blev svensk medborgare mindre än två år senare, och kan därför inte utvisas efter avtjänat straff.

Misstänkt syrier döms

19-årige Husein Khaled Husein, som även han uppges ha varit ”aktiv på en högre nivå”, döms mot sitt nekande till två och ett halvt års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Husein Khaled Husein kastar sten. Foto: Polisen

Khaled Husein uppges vara född i Damaskus och kom till Sverige med sin familj via Libanon under flyktingkrisen. Han är folkbokförd i Sverige sedan september 2017.

LÄS ÄVEN: HÄR är koran-ligisterna: INGEN av de häktade född i Sverige

Husein Khaled Husein beviljades svenskt medborgarskap i oktober 2019. Han är sannolikt även syrisk medborgare, men svenska myndigheter är inte helt säkra på hans identitet. Han klassades därför som ”statslös” fram till dess han fick sitt svenska medborgarskap.

Erkände att han kastat sten

26-årige Elvedin Emini, som är född i Sverige till föräldrar som invandrat från Kosovo och Bosnien, döms till tre och ett halvt års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Emini, som tidigare är dömd för flera brott i Sverige, är den ende av de tre som erkänt att han kastat sten mot polisen. Han har trots det bestritt ansvar för de brott han åtalats för.

LÄS MER: Moulham, Husein, Elvedin åtalas för korankravaller i Linköping

Elvedin Emini och Moulham Abo Gamous ska enligt domen kvarbli i häkte i avvaktan på att domen vinner laga kraft.

Alla tre dömda ska betala 800 kronor vardera till brottsofferfonden. Däremot slipper de betala skadestånd till de poliser som de kastade sten på.

Nöjda med domen

De ansvariga åklagarna är generellt sett nöjd med dagens dom.

– Vi är nöjda med domen så till vida att tingsrätten delat åklagarens uppfattning om att det varit fråga om grovt sabotage mot blåljusverksamhet, säger vice chefsåklagare Malin Axelsson till Samnytt.

Däremot hade åklagaren hoppats på längre fängelsestraff för samtliga åtalade.

– Åklagaren hade yrkat på straff inte understigande fyra år, och att de som varit mest aktiva skulle dömas till mer än fyra års fängelse, säger Axelsson och konstaterar:

– Det kan komma att bli aktuellt att överklaga i påföljdsdelen och yrka på ett längre fängelsestraff.

”En viktig dom”

Malin Axelsson säger också att dagens dom är viktig.

– Jag tycker det här är en väldigt viktig dom och jag hoppas att de drabbade poliserna och deras kolleger fått en viss upprättelse, säger hon.

– Jag tycker att den här domen sänder en viktig signal om att det som hände den här aktuella dagen är helt oacceptabelt.

LÄS ÄVEN: HEJ DÅ, Ali och Hussain! – Utvisas på LIVSTID för korankravaller

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons