0

Här är nätbedrägerierna som folk faller för oftast

Publicerad 4/21/2020
Annons

Eftersom vi numera använder internet till vardags i väldigt stor utsträckning är det viktigare än någonsin att vara medveten om vilka slags nätbedrägerier som förekommer. Identitetsstöld och liknande bedrägerier har dessvärre blivit allt vanligare i takt med att fler människor lämnar ut personuppgifter på sociala medier och andra användarprofiler. Varje år lurar cyberkriminella till sig känslig och information och pengar från miljontals offer runt om i världen.

Vill du lära dig allt om bedrägeri på nätet rekommenderar vi dig att läsa mer hos bedrageri.info. Men tillsvidare har vi gjort lite research kring de allra vanligaste nätbedrägerierna just nu. Läs vidare för att ta reda på vilka nätbedrägerier som folk faller för oftast.

Phising-bedrägerier

Högst på listan har vi så kallade phising-bedrägerier.

Det här är ett av de vanligaste nätbedrägerierna, och dessvärre också de som lyckas mest. De här bedrägerierna går ut på att lägga beslag på inloggningsuppgifter till din internetbank, eller dina konton på sociala medier och andra webbplatser.

Phising-bedrägerier utförs genom mejl och sociala nätverk Facebook. Och vad som är skrämmande är att cyberkriminella blir allt bättre på att maskera de bedrägerierna och få dem att framstå som helt lagenliga undersökningar, kampanjerbjudanden eller säkerhetsvarningar.

För det mesta skickar bedragare ett mejl som ser ut att komma från en myndighet eller ett företag. Det kan till exempel se ut som att mejlet kommer från Skatteverket eller ett företag som du köpt tjänster eller produkter av tidigare.

I mejlet blir du uppmanad att logga in på en webbsida för att bekräfta din identitet eller ditt användarkonto. Och för det mesta presenterar bedragaren ett svepskäl till varför du måste logga in så snabbt som möjligt. Vanliga narrativ är att ditt konto är under säkerhetsrisk, eller att du får ta del av ett tidsbegränsat specialerbjudande.

Hemsidan du skickas vidare till är en naturligtvis falsk sida som bedragaren skapat. Och när du loggar in lämnar du uppgifter som bedragaren kan sälja vidare eller utnyttja på andra sätt.

Hitman-bedrägerier

Det här är ett skrämmande exempel på hur cyberkriminella kan använda information du lämnar ut om dig själv på sociala medier emot dig.

Det här är för övrigt också ett av de mest obehagliga nätbedrägerierna du kan utsättas för. Återigen använder bedragaren mejl för att kommunicera med dig. Men i det här fallet får du ett mejl där du blir pressad på pengar. Du kan bli hotad till livet, eller motta hot om att få en familjemedlem kidnappad om du inte betalar en viss summa.

För att mejlet ska verka trovärdigt, och du ska ta hotet på allvar, använder bedragaren sig av information hen samlat om dig på sociala medier.

 Kärleksbedrägerier

Nätbedragare skyr inga medel och spelar gärna på våra känslor för att minska vårt omdöme. Och medan Hitman-bedragare spelar på rädsla utnyttjar andra bedragare människors ensamhet och kärleksbehov.

Den här sortens bedragare använder gärna dejtingsajter och Facebook för att hitta och kontakta sina offer. Genom fejkprofiler inleder de relationer med personer som de sedan lurar på pengar. I de flesta fall är de manliga profilerna från Västafrika, medan kvinnliga konton för det mesta är registrerade i östeuropeiska länder.

Det kan verka som ett svårt bedrägeri att lyckas med. Men sanningen är att många människor faktiskt faller offer för sådana här bedrägerier varje år. Och nya undersökningar visar att de här bedragarnas taktiker påminner mycket om den form av psykologiska misshandel som ofta förekommer i hemvåld.

Bedragaren gör sitt bästa för att isolera sitt offer från sociala nätverk och flytta konversationen till mejlen. Vidare försöker man få offret att känna sig påpassat och stjäla hens uppmärksamhet under hela dagen.

En annan del av strategin är att använda förolämpningar och nedlåtande kommentarer för att minska offrets självkänsla. Bedragare använder ofta även mer passiva metoder som kan vara väldigt effektiva. Ganska ofta kan de till exempel stänga av all kommunikation så att offret blir ängsligt över förhållandets status, och börjar oroa sig för hur bedragaren mår.

Genom denna psykologiska misshandel kuvar bedragarna sakta men säkert sitt offer och får hen att gå med på vad som helst.

Löften om snabba pengar

Det här ett av de vanligaste och mest spridda nätbedrägerierna.

Du har säkert stött på videoklipp eller pop-ups som vill visa dig hur du enkelt kan tjäna snabba pengar. För det mesta låter det för bra för att vara sant, och det är också precis vad det är.

Målet med de här bedrägerierna är återigen att få dig att lämna ut känslig information, så som inloggningsuppgifter, eller bankkontoinformation eller kortuppgifter. Får du helt plötsligt ett ”gyllene tillfälle att tjäna tiotusentals kronor i månaden hemifrån” ska du alltså vara på din vakt.


Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
781Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons