På måndagen kunde Samhällsnytt som första media visa videoklipp från en misshandel med tortyrinslag i Boliden utanför Skellefteå där brottsoffret fick ett finger avskuret samtidigt som gärningsmännen dokumenterade på film vad de gjorde. Två män har häktats misstänkta för synnerligen grov misshandel och grovt rån. Enligt uppgifter ska männen ha förnedrat offret på grund av en olyckshändelse som resulterade i en trasig fönsterruta.

Det var sent på söndagskvällen den 11 oktober som männen i 20-årsåldern tog sig in i en bostad i Boliden där de våldsamt förnedrade ett brottsoffer genom att tvinga honom att bära hundkoppel samtidigt som han misshandlades.

LÄS ÄVEN: Gäng skär av finger vid rån i hemmet – ”Kommer knulla sönder dig”

Förnedringen eskalerade sedan till blodig tortyr och stympning där förövarna skulle avlägsna en av offrets kroppsdelar. Männen tog fram en kniv och skar av ett av offrets fingrar. VARNING FÖR STARKA BILDER!

Erkänner brott

Samhällsnytt kan berätta mer om de häktade männen. Den ene är 21-årige Sebastian Johansson, folkbokförd i Boliden. Han förekommer sedan tdigare i belastningsregistret för misshandel, stöld, brott mot knivlagen, narkotikabrott och rattfylleri.

Den andra gärningsmannen är 23-årige Joakim Jamil Forssander folkbokförd i Bålsta i Uppsala län. Han är tidigare straffad för flera narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Joakim som syns slita omkring offret och boxa honom flera gånger över kroppen har två förnamn, där det andra är det muslimska ”Jamil”. Enligt Skatteverket är Joakim adopterad från Israels huvudstad Jerusalem. I dess omtvistade östra del lever många muslimer.

Uppgifter: Skar av fingret för trasigt fönster

Enligt uppgifter till Samhällsnytt ska Joakim och Sebastian ha varit ute för att hämnas på brottsoffret och ytterligare en vän till honom efter att de av misstag förstört en fönsterruta. Detta uppges ha skett i samband med att personerna glömt hemnycklar och då försökt att klättra upp till lägenheten genom att ställa sig på en soptunna som då välte och skadade ett källarfönster i fastigheten.

Joakim och Sebastian tar sig efter den händelsen till lägenheten för att förnedra personerna som i sitt försök att klättra hade sönder fönsterrutan. En av personerna uppges ha lyckats fly. Det är oklart vilken koppling Sebastian och Joakim har till fastigheten och varför man ansåg sig behöva hämnas det trasiga fönstret.

Torsdagen den 15 oktober meddelade Skellefteå tingsrätt att man beviljar kammaråklagare Oskar Lundbergs begäran om häktning. Åtal ska väckas senast den 29 oktober.

LÄS ÄVEN: Gäng tortyrrånade tonåring på Rolex: ”Sågade och skar mig i hälsenan”

authorimage