Storgöteborgs polischef Erik Nord har utsatts för hård kritik efter att han beskrivit misstänkta brottslingar med annan hemvist än Sverige som ”inte hör hemma i Sverige”. Samhällsnytt kan berätta mer om den rumänska stöldliga som misstänks terrorisera cyklister i staden och beskrivs vara ”oerhört aktiv”.

Det var på fredagen som Nord uppmanade cyklister som utsatts för stölder från cykelkorgar och pakethållare i staden att ta kontakt med Polismyndigheten. Detta eftersom två män sitter anhållna misstänkta för tiotals stöldräder.

Nords ordval i Twitterinlägget, ”två unga män som inte hör hemma i Sverige” föll inte i god jord bland alla som läste inlägget. Istället för att glädas åt framgångsrikt polisarbete och detaljerat information om brottslingarna skulle flera personer anklaga polischefen för att ägna sig åt rasism.

LÄS ÄVEN: Polischef skrev ”hör inte hemma i Sverige” för att beskriva kriminella utlänningar – får hård kritik

17 kända ärenden på en vecka

Samhällsnytt har tagit del av information om stöldligan i fråga som är från Rumänien och misstänks ligga bakom åtminstone 17 ärenden i Göteborg sedan 9 november i år. Polisen beskriver den utländska ligan som ”oerhört aktiv”.

Det framgår att ligan använder cyklar och elsparkcyklar för att genomföra räderna där man rycker väskor och datorer från cykelkorgar och pakethållare.

Torsdagen den 19 november uppmärksammar poliser hur en cyklist utsätts för ett stöldförsök från ligan på Levgrensvägen i stadsdelen Heden.  Målsägande märker inte av stölden och cyklar iväg från platsen men polisen kan gripa gärningsmännen för försök till grov stöld.

Två anhållna – två på fri fot

Männen som är 18 respektive 25 år gamla och har sin hemvist i Rumänien. Personerna är kända hos polisen för liknande brottslighet.

Ytterligare två individer som misstänks medverka i ligan är fortfarande på fri fot – varav en har nyligen bekräftats röra sig i centrala Göteborg.

Tipsa polisen

Om du har drabbats av stöldligan i Göteborg kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

LÄS ÄVEN: Rumänska ”tiggare” greps med verktyg för nära en halv miljon – slipper böter och fängelse