IS-"resenärer".

Här är Säpos lista över kommuner dit IS-terrorister återvänder

Nu avslöjas Säkerhetspolisens lista över kommuner som redan hanterar eller kan komma att hantera individer som har rest till terroristorganisationen Islamiska staten.

Sedan år 2012 har cirka 300 personer rest för att delta i det heliga terrorkriget med IS. Av dessa uppges omkring 150 personer ha återvänt till Sverige. För en kort tid sedan föll IS sista fäste i Syrien och nu kan fler vara på väg tillbaka hit.

Nyligen bjöd Center mot våldsbejakande extremism (CVE) in 41 av landets kommuner till en kunskapsdag rörande så kallade IS-återvändare, rapporterar SVT.

Målsättningen med kunskapsdagen uppges vara att ”ge stöd till de kommuner som har eller eventuellt kan komma att ta emot återvändande barn och vuxna från områden som tidigare har kontrollerats av Islamiska staten”.

LÄS ÄVEN: Malmö har tagit emot flera IS-återvändare – men Malmöborna kan vara lugna hävdar polisen

– Vi har fått informationen från Säpo. Antingen handlar det om personer som finns på plats i Syrien och kan vara på väg hem, eller så har de redan kommit hem, säger Anders Kretz, senior rådgivare på CVE.

Säkerhetspolisen bekräftar
Enligt Karl Melin, presschef vid Säpo, delar myndigheten information med CVE men poängterar även att uppgifterna kan komma att bli inaktuella. Detta eftersom individerna har lämnat landet från en kommun men inga uppgifter finns om var i landet de väljer att bosätta sig framöver.

LÄS ÄVEN: Polisen: Majoritet av IS-återvändare säger sig ha varit hjälparbetare och lagat mat

– Nyligen lämnade vi även detaljerad information om individer till Polismyndigheten. Det rör sig om såväl män, kvinnor och barn som befinner sig i konfliktområden. Syftet med det här är att skapa förutsättningar för att polisen och kommunerna ska kunna hantera individer som är eller har varit i konfliktområdena och eventuellt återvänder till Sverige, säger Melin.

Kommunerna
Här är listan med de kommuner som redan nu hanterar eller kan komma att hantera misstänkta IS-terrorister.

Arvika
Alvesta

Boden
Botkyrka
Borås
Emmaboda
Filipstad
Gävle
Göteborgs stad
Halmstad
Hallsberg
Huddinge
Järfälla
Jönköping
Karlskrona
Kristianstad
Knivsta
Kungsör
Landskrona
Lund
Lidingö
Lidköping
Linköping
Malmö
Mark
Nacka
Norrköping
Partille
Stockholm
Sundbyberg
Sandviken
Strömsund
Södertälje
Upplands väsby
Umeå
Uddevalla
Vansbro
Växjö
Västerås
Åsele
Örebro

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.