Det var i förrgår som en enhetschef inom individ- och omsorgsförvaltningen i Skurups kommun röt ifrån rejält i en diskussion om Greta Thunberg på Facebook. ”Vita män som inte kan ta en konstruktiv diskussion”, skrev hon till just en vit man som kritiserade Greta.

Diskussionen började med att Facebook-profilen Dag Öhrlund med drygt 28 tusen följare på Facebook postade ett inlägg med Greta Thunbergs numera kända tal inför FN med sin kommentar:

”Vem tar ansvar för hur det här barnet mår? Var är föräldrarna..?”

Vem tar ansvar för hur det här barnet mår? Var är föräldrarna..?

Posted by Dag Öhrlund Författare on Monday, September 23, 2019

Detta fick en enhetschef inom individ- och omsorgsförvaltningen hos Skurups kommun Marita Lynard att se rött. Hon skrev en kritiserande kommentar mot mannen där hon anspelade på hudfärg och menade att det är Öhrlunds hudfärg som är den egentliga anledningen till hans kritik av Greta:

Tilltaget uppskattades inte av andra användare som i sin tur ifrågasatte Lynards rasism:

”Jag är ingen vit man. Får jag ha en åsikt?” skrev bland annat en av dem.

Enligt sin LinkedIn arbetar Marita Lynard på Skurups kommun som enhetschef. I hennes arbetsuppgifter ingår att göra utredningar enligt 11 kap 1§ Socialtjänstlagen – eller med andra ord när ett barn utreds och ska omhändertas.

När vi ringer till Lynard och vill ställa frågor om hennes utspel i sociala medier vill hon inte svara överhuvudtaget och säger kort ”jag har ingen kommentar” innan hon lägger på luren.

Vi skickar flera frågor till henne med sms – däribland om hon skulle tänka sig att uttrycka sig på samma sätt i en diskussion med en svart person samt om hon använder hudfärg som ett kriterium i sin tjänsteutövning. Dessvärre har vi inte fått något svar från henne.

Samhällsnytt har även varit i kontakt med individ- och omsorgsförvaltningens chef Anna Palmgren.

Använder ni hudfärg som ett kriterium när ni hanterar till exempel barnärenden på enheten?

– Vad? Vad är det för en konstig fråga??

Det jag tänkte på är att en persons uttalanden i sociala medier kan väl visa dennes värderingar?

– Jag vet inte vad du pratar om.

Dock när vi börjar läsa upp Marita Lynards kommentar avbryter chefen oss bryskt och säger att hon ska titta på det själv. Samtidigt vägrar hon att lämna ut sin mejladress så att vi kan ställa frågor på mejl.

Hur ska du undersöka det själv om du vägrar att ta emot uppgifter om i vilket sammanhang denna kommentar gjordes?

– Jag ska göra det på mitt sätt.

Har du förståelse för att sådana kommentarer på sociala medier kan väcka misstankar om vilka värderingar Lynard använder i sitt beslutsfattande?

– Jag kan inte recensera vad hon skriver privat.