Här är statliga bolagschefer med halv miljon i månadslön
Annemarie Gardshol. Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0 / faksimil Youtube

2019 fick många chefer för statliga bolag rejäla löneökningar och en av de som tjänar över en halv miljon kronor i månaden är PostNords vd.

Det är i en granskning tidningen Ingenjören gjort som man undersökt bolagschefernas löner. Opinionsbildaren och debattören Josefin Utas uppmärksammar granskningen samt ställer i relation till vad statsministern och riksdagens ledamöter tjänar.

Statsministern tjänar i dag – efter flera årliga löneökningar – 180 000 kronor i månaden medan ministrarna får 142 000 kronor och riksdagsledamöterna 69 900 kronor. Riksdagens talman tjänar lika mycket som statsministern.

LÄS MER: Tusenlappar i höjd månadslön för Löfven och regeringen – en hundralapp mer till pensionärerna

Löneökningarna många statliga bolagschefer fick 2019 låg på omkring tio procent. Högst lön hade Vattenfalls tidigare vd Magnus Hall med 1 167 553 kronor i månaden. Vad den nya vd:n som tillträdde efter Halls avgång i november vill Vattenfall inte uppge.

Efter Magnus Halls avgång toppar PostNord:s vd Annemarie Gardshol listan med en månadslön på 583 333 kronor. Den största ökningen på 11,5 procent fick Svevias vd Anders Gustafsson som efter löneökningen tjänar 335 500 kronor i månaden.

Vissa bolag gjorde på grund av pandemin inga justeringar av ledningens löner under 2020. Ett av dessa var Svenska Rymdaktiebolaget vars vd Stefan Gardefjords månadslön på 350 000 kronor låg oförändrad.

Topp tio:

Skärmdump Ingenjören

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!