Svenskakyrkan4

T.v. kyrkans gåva. T.h. ärkebiskop Antje Jackelén och kyrkoherde Jerker Alsterlund i Spånga-Kista församling, Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Här är Svenska kyrkans pr-kupp för att vända sjunkande medlemssiffror

Publicerad 1/14/2020
Annons

Efter flera år med vikande medlemssiffror tar Svenska kyrkan nu till drastiska åtgärder för att försöka skapa nytt intresse. I huvudstaden har busskurer försetts med gåvor till resenärer.

Samhällsnytt uppmärksammade i slutet av december att Svenska kyrkans medlemsstatistik visar att de har har tappat nästan en miljon medlemmar sedan år 2008. Det vikande medlemsantalet menar företrädare beror på att folk främst avlider – däremot är det oklart hur många som aktivt har lämnat.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan har tappat nästan 1 miljon medlemmar på tio år

Församlingen Spånga-Kista i västra Stockholm har i sociala medier publicerat flera bilder för visa upp en ny reklamkupp riktad mot resenärer i kollektivtrafiken. I busskurer har kyrkan lagt ut handstickade halsdukar tillsammans med en hälsning:

”Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handstickad just för dig. Ta den – varsågod!”

https://www.instagram.com/p/B7ScpxCDXCU/

https://www.instagram.com/p/B7Sd3DCD7fM/

https://www.instagram.com/p/B7ScFbmjRMX/

Engagerar sig asylaktivistiskt

Samtidigt som medlemssiffrorna sjunker i en drastisk takt engagerar sig Svenska kyrkan starkt för migranter utan asylskäl och så kallade IS-barn. I maj förra året anordnade exempelvis kyrkan i Högsbo en stödkonsert för IS-barns rätt att komma till Sverige.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan anordnade stödkonsert för IS-barns rätt att komma till Sverige

Ytterligare ett exempel är kyrkan i Pajala som i december upplät sin lokal för muslimskt böneutrop i ”en bön till mänskligheten”. När prästen Åke Nordlundh ställdes till svars i lokalmedia såg han inga problem i att upplåta en kyrka för en helt annan religions böneutrop.

LÄS ÄVEN: Muslimskt böneutrop i Svenska kyrkan: ”Nyfiken på vad andra övertygelser kan tillföra”

Tidigare på hösten lanserade kyrkan i småländska Nybro en klockringningskampanj under en månad för att stoppa utvisningar av afghaner utan asylskäl.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan ska stoppa utvisningar av afghaner utan asylskäl med klockringning

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
653Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons