I förra veckan utbröt skottlossning mellan gäng i Istanbul. Kort efter skjutningen meddelade Utrikesdepartementet (UD) och etablissemangsmedia att ”fem svenskar” gripits för inblandning i våldsdådet i Turkiet. Samnytt kan visa de häktade ”svenskarnas” namn.

Det var på onsdagskvällen den 6 september som två maskerade män dök upp på en motorcykel vid ett kafé i stadsdelen Maslak i Istanbul. Männen öppnade eld mot sex personer som befann sig på kaféet.

Männen på kaféet tog fram sina egna vapen och besvarade elden. Därefter flydde samtliga från platsen. Efter skjutningen påträffade polisen sju kulhål och nio tomma niomillimeterspatroner vid kaféet. En kafégäst skadades i skjutningen.

Svenska medborgare

Enligt turkisk media och Utrikesdepartementet (UD) är sex av de beskjutna personerna, som sedan själva öppnade eld, svenska medborgare i 20-30 årsåldern.

Personerna har koppling till Rawa Majid – mer känd under smeknamnet kurdiske räven. Majid pekas ut av svensk polis som ledare för det nätverket Foxtrot. Gänget misstänks bland annat ägna sig åt våldsdåd och omfattande narkotikasmuggling till Sverige.

Majid är häktad i sin utevaro i Sverige och internationellt efterlyst men han har sedan flera år tillbaka en fristad i Turkiet. Detta eftersom att han är turkisk medborgare. Det kriminella nätverket Foxtrot har varit drivande i ett blodigt gängkrig som fått stor uppmärksamhet i Sverige sedan vintern 2022.

På senare tid har det uppstått splittring i Foxtrot och ledarskiktet krigar nu mot varandra – både i Sverige och i Turkiet.

Efter skjutningen på kaféet i Istanbul kunde turkisk polis identifiera männen genom registreringskylten på deras minibuss. Fordonet stoppades i ett närliggande område och sammanlagt sju personer ska ha gripits. Av dessa ska sex personer vara svenska medborgare.

När statstelevisionen rapporterar om händelsen är de gripna ”fem svenska män”.

Faksimil SVT

Vid en efterföljande husrannsakan i de svenska medborgarnas hem i Turkiet påträffades vapen, ammunition och stora mängder narkotika. Därefter försattes två personer på fri fot – däribland en av de svenska medborgarna.

De resterande fem svenska meborgarna har häktats. Efter kaféskjutningen på onsdagen fick en av de gripna svenska medborgarna sin dörr beskjuten i Norrköping – redan på torsdagen.

Statstelevisionen rapporterar att ”svenskarna” kommer att åtalas för olaga vapeninnhav efter skjutningen.

Faksimil SVT

Nedan följer ett videoklipp från en övervakningskamera som fångade skjutningen i Maslak. Vidare syns turkisk polis föra med sig de gripna ”svenskarna”.

”De svenska männen”

Turkisk media rapporterar att de gripna männen som har häktas efter skjutningen är följande sex personer.

Salah S. (24)
Elvır M. (22)
Richard Icho M. (23)
Mevludın M. (31)
Harrıs LO (30)
Stella MAS (34)

Fem av dessa personer pekas ut som svenska medborgare och bosatta i Sverige, varav tre i Norrköping.

LÄS ÄVEN: Här är ”Kurdiske räven” som styr gängkrig i Sverige – från Turkiet