Samnytt kan nu presentera exklusiva uppgifter om den mannen som misstänks för blodbadet i Vetlanda igår – där sju personer har huggits med kniv på öppen gata. För tre av dem är tillståndet livshotande – enligt uppgift kämpar de för sina liv.

Tamim Sultani som han heter i svenska register kom till Sverige i februari 2016 enligt uppgifter från Migrationsverket som ensamkommande. Han har inga familjekopplingar och är ogift enligt Skatteverket. Sultani fick sitt första uppehållstillstånd i oktober 2017. Detta uppehållstillstånd löpte ut i november 2018. På grund av gymnasieundantaget i den tillfälliga lagen som regeringen med Centerpartiet i spetsen har drivit igenom fick han ett förnyat uppehållstillstånd fram till november 2020. Sultani ansökte om ett nytt tillstånd – men något nytt beslut har inte kommit än.

Enligt uppgifter i Skatteverket är han född i Kabul i Afghanistan den 12 februari 1999. På hans bilder på Instagram och Facebook ser han dock betydligt äldre ut:

Tamim Sultani. Foto: Faksimil Instagram

Mannen tränade boxning på en klubb i Nässjö. Han är känd av polisen sedan tidigare. För första gången blev han omhändertagen enligt PL13 för störning av den allmänna ordningen i Jönköping i december 2018. Under transport till polisstationen fick polisen misstanke om att han är påverkad av droger. Ett urintest har gett positivt utslag. Polisen anmärker att mannens humör ”pendlade kraftigt”:

Det framgår även av polisutredningen att mannen levde på socialbidrag och CSN:

Den andra gången han blev fast hos polisen på grund av drogmissbruk var i december 2020. Även denna gång handlade det om cannabis.

En genomgång av hans sociala medier visar att mannen hade nästan inga svenska bekanta. Han följer flera sidor på Facebook som handlar om islam, men även en hazarisk förening i Sverige, vilket kan tyda på hans etniska ursprung:

Sultanis gillamarkeringar visar även på ett intresse för islam:

I nuläget sitter Sultani anhållen misstänkt för mordförsök med ”eventuella terrormotiv”. Han väntas häktas i helgen.

Text och research:
Egor Putilov
Simon Kristoffersson

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.