Tre kvinnor åtalas för en lång rad stölder från äldre människor i Skåne. Genom att utge sig för att vara från hemtjänsten har tjejligan kommit över smycken och kontanter för tiotusentals kronor.

På måndag nästa vecka faller domen mot tre unga kvinnor som åtalats för bland annat flera fall av inbrottsstöld och grovt bedrägeri. Huvudförhandlingen avslutades förra veckan.

– Det var sista dagen förra veckan, förklarar åklagare Sara Salomonsson för Samnytt.

– Jag har väckt åtal så jag förvänar mig att de kommer dömas för detta. Min bedömning är att bevisningen är tillräcklig för fällande dom.

DNA-spår och Tiktok-bilder

Och Sara Salomonsson har all anledning att vara optimistisk. Förutom att DNA-spår säkrats från två av kvinnorna i anslutning till ett av brotten, så har den tredje kvinnan inte kunnat motstå frestelsen att posta bilder i sociala medier på såväl stulna smycken som kontanter.

Tjejligan har fångats på bild när de går in i trapphuset till en av de bestulna pensionärerna. Två av dem finns dessutom på övervakningsbilder från när de försöker ta ut pengar med ett stulet bankkort.

Foto: Polisens förundersökning
Foto: Polisens förundersökning
Foto: Polisens förundersökning

Trots den överväldigande bevisningen nekar dock de tre kvinnorna till brott. Ingen av dem kan förklara de bevis de konfronteras med under polisförhören.

– De kanske har ändrat sig lite sedan förhören under förundersökningen. De har i många fall varit mer vaga i huvudförhandlingen än under förhören, men det är inte så att de har erkänt brott, berättar åklagaren.

Avslöjas av riktig hemtjänstpersonal

Genom att utge sig för att komma från hemtjänsten har de tre kvinnorna lyckats lura sig in hemma hos och stjäla från ett flertal äldre runt om i Skåne under juli månad förra året. Det äldsta offret en över 100 år gammal kvinna.

Stöldvågen avslöjas emellertid när riktig hemtjänstpersonal plötsligt dyker upp under en av kupperna. Personalen fattar misstankar, ringer chefen, och får veta att de tre kvinnorna inte är dem de utger sig för att vara.

Sydney Jansson, Beatrice Bjerking och Magdalena Nilsson. Foto: Polisen

I november månad grips, anhålls och häktas de tre kvinnorna. Nu åtalas trion, 22-åriga Sydney Jansson, 23-åriga Beatrice Bjerking och 24-åriga Magdalena Nilsson för flera fall av inbrottsstölder och grova bedrägerier.

Alla tre kvinnorna är födda i Sverige, men Sydney Jansson är slovakisk medborgare medan Betarice Bjerking är medborgare i Norge.