Det är nu en vecka kvar till EU-valet. Valdeltagandet är betydligt lägre än i de nationella valen. Förra EU-valet var det varannan som röstade, 51 procent, jämfört med över 80 procent i det nationella valet förra året. Analyser indikerar också på att nationalistiska väljare är minst benägna att rösta, vilket kan ha stor påverkan på valresultatet. Men av två anledningar är det extremt viktigt att alla vi nationalister, invandringskritiker och EU-kritiker faktiskt går och röstar. 

För det första är den enkla sanningen att EU påverkar vårt land i väldigt hög utsträckning. Det syns och märks inte för majoriteten av befolkningen i Sverige, som inte sysslar med politik dagligen, men EU dikterar massor av lagar, både nationellt och lokalt.

Exempelvis är hälften av besluten av frågor på ett genomsnittligt region- eller kommunfullmäktige influerade av EU enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL. SVT exemplifierade detta med att sex av åtta punkter på Lyckseles kommunfullmäktige 25 februari påverkades, politiskt eller rättsligt, av EU.

Andra undersökningar visar att 60 procent av frågorna i en kommun påverkas direkt eller indirekt av EU-regler.

EU bestämmer över Sverige genom förordningar, som är direkt gällande och står över svensk lag, eller genom direktiv, som medlemsländerna är tvungna att implementera i nationell lagstiftning.

Under min tid i justitieutskottet såg man också tydligt EU:s stora påverkan. Ofta var en majoritet av punkterna på dagordningen direkta diktat, förordningar eller direktiv från EU. Ibland var till och med en majoritet av ledamöterna negativa till förslagen, men tvingas på dem av EU ändå.

Poängen är: det är kanske inget man ser konkret i vardagen, eller förstår sker, men EU har en enorm påverkan på Sverige. Därför är det viktigt att vi alla går och röstar i valet, så att nationalistiska, invandrings- och EU-kritiska krafter stärks den 26 maj. Det är viktigt för Sverige såväl som för Europa.

Röstar du inte bidrar du till att vänsterliberala krafter stärks. Röstar du inte, har du inte heller någon rätt att klaga efteråt. Alltså: EU påverkar. Gå och rösta!

För det andra är det viktigt rent inrikespolitiskt att fortsätta det momentum vi ändå har. Jag vet att många är besvikna på SD:s nya giv att inte vilja gå ut ur EU, men praktiskt sett är det av mindre betydelse. Att gå ut ur EU är ändå en lång process och i realiteten, om vi och våra meningsfränder i Europa kommer i maktpositioner, kan EU rullas tillbaka till mindre överstatlighet och fokusera på viktiga och relevanta aspekter såsom gränskontroll mot Afrika och Mellanöstern, säkerhetsmässiga samarbeten och frihandel.

Dessutom, med mer nationalister i EU, som kanske rentav kan styra i framtiden, kommer det även bli lättare att göra en Brexit, Swexit eller vad det nu kan vara, eftersom ett EU dominerat av konservativa troligen inte kommer ägna sig åt maffiametoder för att hämnas när ett land vill lämna EU, såsom de gör mot England nu.

Poängen är: även av inrikespolitiska skäl är det viktigt att rösta, för att visa etablissemanget att vårt momentum fortsätter och dessutom för att göra det lättare för en eventuella framtida Swexit, om det skulle finnas ett behov av det framöver.

Alltså, gå och rösta, antingen i förtidsröstning eller den 26 maj – men missa inte möjligheten att bidra med din röst för ett bättre Sverige och Europa.

Kommer du, eller har du redan, röstat i EU-valet?