Jampa1

Faksimil Facebook

Inrikes

Här bekräftar ”Telejampa” sin identitet: ”Man ska vara verifierad på sociala medier”

Publicerad 10/25/2018
Annons

Igår kunde Samhällsnytt avslöja att personen bakom ett inflytelserikt politiskt Twitter-konto som utgav sig för att vara centerpartistiskt i själva verket är Jan-Olov Nygren, 55, från Örnsköldsvik med starka sympatier åt vänster. Nu förklarar han sina motiv för att driva påverkanskampanj mot Centern i en intervju till Samhällsnytt och uttrycker en önskan om att alla ska vara legitimerade på sociala medier.

Vad var ditt syfte med att utge dig för att vara centerpartist och skapa en falsk person?

– Det började med att jag var på Internet och började sondera lite hur strömningarna gick. När jag började kommentera fick jag väldigt mycket skit tillbaka, väldigt mycket hat och sådant där. Då pausade jag mitt twittrande på ganska länge, men sedan började jag hitta på lite nick och så där tills jag kom på idén att hitta på en fiktiv person.

Den här personen var dock väldigt väl utarbetad – med många små detaljer. Som jag förstår har du drivit den i sex år?

– Som Johan Landström har jag drivit den i fyra…

Det finns många på Twitter som känner sig grundlurade just nu – inklusive dina anhängare. Vad skulle du vilja säga till dem?

– Jag vet inte, jag ville se hur interaktionen fungerade. Det var egentligen det. Jag har det intresset sedan jag jobbade som journalist.

LÄS MER: Före detta journalist på Mittmedia bakom påverkanskampanj på Twitter med falska avsändare

Nygren vill dock inte svara på frågan under vilka år som han jobbat som journalist, men förnekar att han har några band till koncernen Mittmedia i nuläget. Han uppger att han hade tre konton på Twitter – som ”Johan Landström”, hans fiktiva bror och hans eget konto Stormuftin. Han är också besviken på Rebecca W Uvell som har avslöjat att Telejampa är ett falskt konto:

– Jag är faktiskt förvånad. Jag försvarade ju Rebecca tidigare i flera inlägg när det begav sig.

Angående sin politiska hemvist säger mannen att han röstade för Centerpartiet och att han är socialliberal och i första hand en antirasist.

Samhällsnytt har dock tittat på mannens riktiga profil på Facebook som han sedan vårt avslöjande publicerats igår kväll bytt profilbild och namn på – till ”Mitt Namn”. Nygren har bekräftat för oss att det är hans konto.

Fram växer en annan bild som i stora delar strider mot vad Nygren uppger till Samhällsnytt. Hans delningar genomsyras av kritik mot Alliansen och den ekonomiska politik som Centerpartiet står för.

I ett inlägg delar han en artikel som framför ett krav från Stefan Löfvens fackförbund IF Metall till fd Centerledaren Maud Olofsson att avgå från styrelsen i LKAB.

”Dags att krypa till korset och pensionera sig nu. En gång för alla. ”Nuontanten” har gjort sitt.” kommenterar han artikeln.

När Samhällsnytt konfronterar honom med ovanstående svarar Nygren följande:

– Jaa… det är ju… som socialliberal kan man ju vandra mellan sossarna och Centerpartiet. Det beror på vad man tittar på för någonting.

Nygren förnekar att han hade haft någon kontakt med Socialdemokraterna eller varit medlem i partiet.

Flera personer som kommenterat både Uvells och vårt avslöjande menar att det du ägnade dig åt var en avancerad form av valpåverkan för att driva Centerpartiet i famnen på Socialdemokraterna. Vad anser du om det?

– Som jag har känt det så har jag nog snarare lockat väljare till Centerpartiet – genom humanismen och antirasismen. Jag tycker att Annie Lööf har hållit en otroligt jämn och fin linje just i de frågorna.

Du sade att du ville se ”hur interaktionen fungerar”. Kan du utveckla det?

– Jaa… alltså… se hur strömningarna går och hur folk rusar till och understödjer argumentationen och sådant där. Det finns ju på Twitter otroligt många konton som är fiktiva. Jag tycker att man bör vara verifierad om man ska vara på sociala medier i grunden, men nu är det inte så. Jag såg liksom möjligheten att driva frågor utan att behöva ta konsekvenserna…  Men jag har ju aldrig hatat eller hotat eller haft dålig ton, utan jag har försökt att argumentera.

Det stämmer dock inte – du uttryckte dig hatiskt och aggressivt bland annat mot flera företrädare för SD?

– Njaä… hård ton skulle jag kalla det… men hatiskt? Jag är inte den typen av människa som kan hata.

Jag minns faktiskt att jag drabbades av dig personligen då du i flera inlägg kallat mig rysk spion. Anser du inte att detta är hatiskt?

– Jaa… jag vet faktiskt inte vad jag ska svara på det… Det skulle väl kanske passera någonstans i gränslandet mellan hård ton och hatiskt.

En skärmdump från Nygrens konto på Facebook visar hur han kallar Sverigedemokraterna för ”nazistsvinen”:

Det känns för mig som att du har olika måttstockar för dig och för alla andra när du pratar om näthat, anonymitet osv.?

– Så kan man nog tolka det.

Samhällsnytt har ställt följande frågor till Socialdemokraternas pressavdelning:

– Har Socialdemokraterna haft någon kännedom om mannen?

– Är han medlem i ert parti?

– Har ni varit i någon kontakt med mannen under den tid som han bedrev sitt påverkansarbete?

– Styrdes hans arbete av Socialdemokraterna?

I skrivande stund har de inte återkommit med något svar på frågorna.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons