Reportrar från Sveriges televisions ”Uppdrag granskning” hotades till livet när de följde efter utländska klädtjuvar. Det skriver statstelevisionen på sin hemsida.

Bakgrunden är att östeuropeiska ligor stjäl kläder som allmänheten skänkt till välgörenhetsorganisationer i Sverige genom att lägga kläderna i insamlingsboxar. Med hjälp av dold kamera och GPS-sändare lyckades ett tv-team spåra tjuvarna till en vit Opel i Stockholm. Men när reportrarna konfronterade tjuvarna nekade de till att ha stulit något. Därefter blev tjuvarna aggressiva.

– Jag ska döda dig! Dra åt helvete! skrek de åt SVT:s journalister som då valde att avbryta förföljandet.

”Vi har fått mindre resurser”

Robert Bergman, verksamhetsledare på Human Bridge, säger att de gjorde runt 350 polisanmälningar förra året om stölder ur insamlingsboxar. Även andra hjälporganisationer, som exempelvis Myrorna och Emmaus, drabbas av ligorna.

Totalt räknar man med att mellan 1 500 och 2 000 ton kläder stjäls varje år i Sverige till ett värde av miljontals kronor.

Uppdrag granskning uppger att de spårat delar av stöldgodset till Litauen, där det säljs vidare som second hand.

– Det egentliga offret är de vi inte kan hjälpa på grund av att vi har fått mindre resurser att tillgå. Så det är människor som dör därför att de inte får tillgång till vården, till syvende och sist, säger Robert Bergman på Human Bridge.