En 89-årig kvinna i Upplands Väsby utsattes under tisdagseftermiddagen för en fräck stöld där en främmande man, som utgav sig för att vara polis, stal hennes smyckeskrin och plånbok. Men den skamlöse tjuven fångades på film – och jagas nu av polisen.
– Det finns ännu ingen misstänkt i ärendet, säger polisens presstalesman Daniel Wikdahl till Samnytt.

Det är under tisdagseftermiddagen som en 89-årig kvinna i Odenslunda i Upplands Väsby blir uppringd av en för henne okänd kvinna.

Påstår sig vara polis

Kvinnan i telefonen utger sig för att ringa från polisen. Hon berättar för åldringen att en manlig polis ska komma hem till och fotografera 89-åringens värdesaker. Syftet påstås vara att förhindra att hon ska utsättas för brott.

– Det är ett modus som vi känner igen från tidigare. Jag vill inte säga att det förekommer frekvent, men ganska ofta, berättar polisens presstalesman Daniel Wikdahl för Samnytt.

– Den som ringer upp utger sig för att ringa från polisen eller banken, och påstår sig vilja hjälpa dem så de inte ska utsättas för brott. Så jobbar vare sig polisen eller några finansiella institut.

Stjäl smyckesskrin och plånbok

Vid femtiden på eftermiddagen dyker en man upp hemma hos den 89-åriga kvinnan. I tron att han kommer från polisen, öppnar kvinnan dörren och visar sitt smyckesskrin och sin plånbok för honom.

Den falske polisen roffar snabbt åt sig värdesakerna, och flyr därefter springandes från platsen. Han jagas nu av polisen.

– Det finns ännu ingen misstänkt i ärendet, konstaterar Wikdahl.

Fångas på film

Men något som den skamlösa tjuven inte tänkt på är att det sitter en övervakningskamera utanför den 89-åriga kvinnans ytterdörr. Hela den fräcka kuppen fångas därför på film.

Den bestulna kvinnans son Tomas Larsson berättar för Samnytt att han fick reda på stölden via sin syster. Han har nu laddat upp bilder på tjuven till Facebook. ”Hör av er till mig eller Polisen om ni vet något”, skriver han.

Enligt Larsson har övervakningsfilmen överlämnats till polisen. Det är en uppgift som Wikdahl inte vill bekräfta.

– Det kommenterar jag inte, säger han.

Släpp inte in okända

Daniel Wikdahl är tystlåten om gårdagens fräcka kupp, men är generös med generella råd till i synnerhet äldre personer.

– Man ska inte släppa in okända personer. Vare sig polis, banker eller andra som kommer hem till privatpersoner för att fotografera eller hämta deras värdeföremål, bankkort eller koder, säger han.

– Då har du med en bedragare att göra, och då ska du ringa 112 med en gång.

Hjälper det?

– Ja, men det gör det.

Daniel Wikdahl nämner ett fall under våren i Saltsjöbaden öster som Stockholm där en liga snabbt kunde gripas tack vare uppmärksam allmänhet som slog larm.

Artikeln är rättad. Stölden inträffade under tisdagen.