dart-sond-feature

Bild: Nasa

Vetenskap

Här kraschar Nasa-sond med asteroid – i självförsvar

Publicerad 9/27/2022
Annons

Den amerikanska rymdmyndigheten Nasa kraschade natten till tisdagen, svensk tid, en sond i en asteroid som passerade nära jordens omloppsbana.

Rymdsonden ”Double Asteroid Redirection Test”, eller DART, skickades upp av Nasa i november förra året. Efter tio månaders färd kolliderade den inatt med asteroiden Dimorphos.

Kollisionen var högst planerad. Syftet är att studera hur asteroidens bana påverkas av kraschen. Forskarna hoppas ta fram ett system för ett framtida planetförsvar, där asteroider som bedöms hota kollidera med jorden knuffas i en annan riktning.

Dimorpos brukar även beskrivas som en en asteroidmåne och utgör tillsammans med den större asteroiden (65803) Didymos en dubbelasteroid. Didymos upptäcktes 1996 och asteroidmånen Dimorpos 2003.

Ursprungligen var planen att DART-sonden skulle få sällskap av en europeisk rymdsond, Asteroid Impact Mission (AIM). AIM skulle ha observerat och studerat DART-sondens kollision, plymen från kraschen, kratern och de material i asteroiden som exponerades.

2016 valde emellertid ministrar från EU-länderna att vid ett möte i Schweiz satsa pengarna på ett samarbete med Ryssland istället och att tillsammans med ryssarna skicka en sond till Mars.

Uppskjutningen av Marssonden har försenats flera gånger, och efter den ryska invasionen av Ukraina har den stoppats på obestämd tid.

Faksimil
Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
429Regering föreslår masslakt av kor för att uppnå klimatmål
Annons