I den populära Barnkanalen uppmanar SVT våra barn att det är okej att gömma illegala invandrare och hjälpa dem bryta mot lagen.

I programmet ”Elias och de stora frågorna” som producerats av UR och sändes i Morgonshowen så sent som förra tisdagen uppmuntrar SVT våra barn att gömma illegala invandrare. Här följer en transkribering av den uppmärksammade dialogen mellan mormor och Elias:

Mormor: Vet du vad? Jag har faktiskt en vännina som har valt att ljuga för att hjälpa andra. Hon har låtit en familj gömma sig i hennes källare. Ja, de kommer från ett annat land, där det är krig. Men de får inte bo i Sverige. Så om de blir upptäcka så blir de tillbakaskickade till sitt land.

Elias: Blir de dödade då?

Mormor: Ja, det vet man ju inte men, de kan klara sig, visst, men alltså det är ju farligt där. Så för familjens säkerhet så låter hon dem bo i sin källare, så låtsas hon som om de inte finns när hon pratar med andra.

Elias: Jag tycker inte det är ljug. För din kompis har ju bara en hemlis.

Mormor: Precis. Man kan aldrig vara säker på vad som är sant. Det man tror är sant kan vara falskt.

Elias: Och tvärtom!

Mormor nickar medgivande och klappar Elias på kinden.

Programserien i sju delar från 2011 används även som utbildningsmaterial i landets för- och lågstadieskolor. Här kan du hitta samtliga avsnitt med tillhörande lärarhandledning.

När programmet sändes på Barnkanalen den 27 mars saknades dock efterföljande diskussion om etik och moral. Morgonshowens programledare Tobbe Trollkarl gick i stället direkt på en mattegåta med en plastdinosaurie.

Dialogen ovan finner du med start från 5.40 in i klippet: HÄR.

Hela programserien finns tillgänglig på UR till den 31 december 2018.