epa-traktor

Foto: Bene Riobó, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Här patrullerar epa-ungdomar när polisen inte räcker till

Publicerad 8/18/2021
Annons

Efter att många inbrott har anmälts i norra Sverige, och polisen sällan finns på plats, är det räddningstjänsten som ställer upp och patrullerar på orterna. Man tar även hjälpa av ungdomar med epa-traktorer.

På polisen misstänker man att en internationell liga är i farten i år igen. För en vecka sen hade ett inbrott i Timrå, ett inbrottsförsök i Sundsvall samt två villainbrott i Nordmaling och ett i Hörnefors anmälts till polisen under bara några dagar.

– Det rör sig sannolikt om samma gärningspersoner som gjorde ett flertal inbrott i region Nord under förra sommaren/hösten, säger brottssamordnare Maria Pfeifer vid Polismyndigheten till SVT Nyheter Västerbotten.

Polisen uppmanar villaägare att vara uppmärksamma och vaksamma på personer och fordon som rör sig i området där man bor och fota registreringsnummer.

Räddningstjänst och epa-ungdomar

I Norsjö och Malå har kommunerna skrivit ett avtal med räddningstjänsten som kör runt och spanar nattetid. För Malå kostar de extra passen kommunen 25 000 kronor. Polisen har även haft möten med ungdomar som kör epa-traktor som också ska hålla koll och har fått ett nummer de ska ringa ifall de ser något alternativt ta en bild.

– Vi kan inte ha bevakning dygnet runt. Det känns bra att få hjälp av räddningstjänsten som har ett högt förtroende hos allmänheten. Det kan avskräcka att ha en röd bil med blåljus som kör runt, säger Bo Sandström, chef för polisen i området.

Ytterligare en åtgärd kommunerna tar är att på uppmaning av polisen tända gatubelysningen redan i mitten av augusti.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons