Tre riksdagsledamöter från Vänsterpartiet passade under måndagen på att posera med kurdiska flaggor under politikerveckan i Almedalen på Gotland.

Aktionen till stöd för de kurdiska väpnade grupperna PKK, YPG och YPJ genomfördes framför den scen i Visby där partiledaren Nooshi Dadgostar höll tal under kvällen.

Daniel Pérez Wenger, ledamot i distriksstyrelsen för Vänsterpartiet i Storstockholm, har laddat upp en bild från aktionen på Twitter. ”PKK, YPG och YPJ reppades i Almedalen idag”, skriver han som kommentar till den.

På bilden ser man hur Vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Riazat håller upp en PKK-flagga. Bredvid honom står Pérez Wenger med en YPG-flagga och riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas med en YPJ-flagga. I bakgrunden syns även riksdagsledamoten Momodou Malcolm Jallow, fast utan att hålla i någon flagga.

Kritiseras

Vänsterpartiet krävde så sent som förra veckan att få ta plats i regeringen, om de rödgröna partierna vinner riksdagsvalet om drygt två månader.

– Det kommer behöva hända, sade Dadgostar då.

Att ledande företrädare för ett tilltänkt regeringsparti samtidigt öppet uttrycker stöd för PKK kritiseras därför. En av dem som är kritiska är Simon Westberg, talskrivare åt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

”Vänsterpartiet gör vad de kan för att sabotera Sveriges NATO-ansökan. Hur ska Magdalena Andersson hantera detta om Vänsterpartiet ska sitta i hennes regering?” undrar han på Twitter.

Skrev på avtal med Erdogan

Vänsterpartisternas ”reppande” av PKK kommer en vecka efter att regeringen skrivit på ett avtal med Turkiet där Sverige ”bekräftar att PKK är en förbjuden terroristorganisation”. Enligt överenskommelsen är Sverige även skyldigt att bekämpa PKK och dess förgreningar, inklusive ”grupper eller nätverk kopplade till dessa terroristorganisationer”.

Avtalet förkastas emellertid av Vänsterpartiet.

– Sverige kan så mycket bättre än det avtal som Magdalena Andersson skakat hand med despoten Erdogan om, sade Nooshi Dadgostar i sitt tal igår.

LÄS MER: Här är HELA avtalet med Erdogan – Sverige lovar bekämpa kurder

LÄS MER: Turkiet ställer krav direkt: Begär krigsförbrytarmoderat utlämnad