Fyra personer åtalas för ett brutalt mordförsök på en turist i Malmö i juni i år. Det framgår av handlingar från Malmö tingsrätt. Tre av de fyra åtalade är inte svenska medborgare.

Det är natten till 18 juni i år som ett gäng vänner hyr ett hotellrum på Radisson Blu i Malmö för att fira att en av dem tagit studenten. De dricker alkohol och ”röker på”.

Det är andra natten i rad som sällskapet hyr ett hotellrum i Malmö för att festa. Festandet på hotellet fortsätter fram till lunchtid på lördagen.

En polisman berättar senare att vännerna ”festat och partat och det ligger spritflaskor på rummet”. De ”har festat ganska ordentligt” och ”har trashat rummet så pass mycket att hotellet egentligen vill ha femhundra kronor för att städa”, konstaterar han.

Kollage/Polisen
Fest på hotellrummet. Foto: Polisen

Knivhuggs för ”flexande”

Under lördagseftermiddagen fortsätter festandet. En annan av vännerna i sällskapet fyller enligt egen utsago år den dagen. Framåt kvällen ”åker de runt” i Malmö i en BMW, något väldigt många andra också gör denna helg. Det är flickvännen till en i sällskapet som sitter bakom ratten.

Vid ett trafikljus uppstår emellertid konflikt med personer i en annan bil. Vännerna i BMW:n upplever det som att männen i den andra bilen försöker ”flexa” för deras kvinnliga chaufför. Det skapar irritation, och gänget bestämmer sig för att följa efter den andra bilen för att konfrontera dem.

BMW:n i förgrunden på den högra bilden följer efter Audin som syns på den vänstra bilden. Foto: Polisen

Utanför Hansacompagniet i centrala Malmö har sällskapet i den andra bilen stannat till. BMW-kvinnans pojkvän, som beskrivs som ”påtänd” av vittnen, söker konflikt med personerna i den andra bilen. Trots flickvännens försök att lugna ned sin partner, drabbar de två sällskapen samman i vilt slagsmål.

En av männen i BMW-sällskapet sliter fram en kniv och hugger en av männen i det andra sällskapet fyra gånger. Den knivskurne mannen blir mycket svårt skadad, och kollapsar på gatan. Tack vare vittnen som skjutsar den knivskurne till sjukhus överlever han.

Den knivhuggne har i media beskrivits som en italiensk turist, men är albansk medborgare och saknar egentlig anknytning till Italien. Han förhörs under utredningen med hjälp av albansk tolk.

Foto: Polisen

Grips av polis

Tack vare ett vittne som tagit en bild på gärningsmännens bil kan polisen snabbt få fram ett registreringsnummer på BMW:n och vem som äger den. Det är den kvinnliga föraren som står som ägare.

När polisen samma natt kontrollerar kvinnans bostad påträffas både hon och de övriga från BMW:n. Fem personer, inklusive kvinnan, grips av polisen.

Åtalas

Nu åtalas tre män och en kvinna för händelserna i juni.

Den huvudmisstänkte är 20-årige Hussam Alsayed som åtalas för försök till mord. Alsayed är född i Damaskus i Syrien och kom till Sverige under migrantkrisen 2015. Han är svensk medborgare sedan 2018.

Alsayed är tidigare dömd för olovlig körning och ringa narkotikabrott. Han hade en taxerad inkomst förra året på drygt 11 100 kronor.

Hussam Alsayed. Foto: Polisen

De två andra männen, Mohammad Shoeib Rahimi och Hussein Alizada, åtalas för misshandel.

Rahimi är född i Afghanistans huvudstad Kabul och fick uppehållstillstånd i Sverige 2017. Han är inte svensk medborgare. Enligt folkbokföringen är han 18 år gammal och lever enligt en personutredning på socialbidrag i Sverige.

Hussein Alizada kommer från okänt land, har inga styrkta identitetsuppgifter och saknar uppehållstillstånd i Sverige. Det som är känt om honom är att han talar persiska.

Alizada är ett flertal gånger dömd för ringa narkotikabrott och lever enligt egen utsago på pengar från Migrationsverket. Han har sedan mars 2019 på begäran från Polismyndigheten försetts med ett samordningsnummer.

Mohammad Rahimi och Hussein Alizada. Foto: Polisen

25-årige Arieren Rojin Amirkhaniy uppges vara flickvän till Hussein Alizada. Hon är dansk medborgare, född utanför Köpenhamn, men bosatt i Sverige sedan 2009.

Amirkhaniy är den enda i den åtalade kvartetten som hade en fast inkomst och egen försörjning förra året. Hon åtalas för skyddande av brottsling.

Arieren Rojin Amirkhaniy. Foto: Polisen

LÄS MER: Gäng i BMW kränkt av att bli omkörd – knivhögg turist