Toivo Jokkala hänvisar i ett mejl till en hemlig hemsida. Han räknar kallt med att myndigheten ska sprida vilseledande uppgifter och bli en del av tidningens opinionsarbete.

Bara två dagar efter vår granskning av Arbetarens ekonomi, som numera har blivit underlag för en polisanmälan mot tidningen, skapades en hemlig sida på tidningens sajt. Utåt har tidningen inte kommenterat våra slutsatser vilket ökat misstänksamheten mot tidningens hantering av presstödet. Idag kan Samhällsnytt avslöja att Arbetarens chefredaktör i kulisserna bedrivit ett omfattande opinionsarbete för att stoppa myndigheternas granskning av sina förehavanden och dämpa den negativa medieuppmärksamheten.

LÄS MER: Granskning – Tidningen Arbetaren lurade till sig hundratusentals skattekronor i presstöd

I ett mejl daterat den 9 mars och skickat till branschorganisationen TS Mediefakta och till Myndigheten för radio, press och TV försöker Jokkala skademinimera och påverka beslutsfattare inom de båda organisationerna. TS Mediefakta arbetar främst med revisioner av mediebolag inför ansökningar om presstöd. Mejlet inleds med en familjär och personlig hälsning till alla mottagare:

”Hej! Toivo på tidningen Arbetaren här.”

Vidare skriver han:

”Eftersom det inte är omöjligt att personer som läser sajten (anm. – Samhällsnytt) hör av sig till er eller till oss har vi sammanställt en enkel översiktssida om hur det i själva verket ligger till”.

Därefter länkar han till en dedikerad sida på Arbetarens sajt, där sammanställningen över hur det ”i själva verket ligger till” finns. Sidan går inte att nå via Arbetarens öppna sajt, utan endast via en direkt länk.

[soliloquy id="223625"]

Samhällsnytt har tagit del av sammanställningen och gör en slutsats att den väcker fler frågor än den ger svar – vilket också förklarar varför tidningen var så skygg med att länka till sidan öppet. I inledningen ursäktar sig Jokkala med att han tillträdde sin tjänst i hösten 2015 och ”inte följt den ekonomiska utvecklingen i realtid”.

Efter den märkliga brasklappen instämmer Toivo Jokkala med vår granskning och medger att TS Mediefakta inte mäter årsomsättning, utan ”kontrollerar att de enskilda prenumerationerna är täckta av intäkter på tidningens konto”, vilket skulle vara en ”mer rättvisande mätningsform”, enligt chefredaktören. Det förklaras dock inte hur exakt kontrollerna sker och varför just denna form skulle vara mer rättvisande. Inte heller presenterar chefredaktören några konkreta bevis eller siffror som kan visa den faktiska upplagan eller antalet prenumeranter.

LÄS MER: Arbetarens fusk med presstöd blir ett ärende för Ekobrottsmyndigheten

Den viktigaste fråga som vi ställde i vår granskning – om varför Arbetarens årsomsättning är så låg i förhållande till formellt tecknade prenumerationer – får inget svar i sammanställningen. Men trots detta vill Jokkala att myndigheten ska sprida de vilseledande uppgifterna, och tar även för givet att så kommer att ske:

”Den får ni gärna hänvisa till om det hör av sig många som ställer frågor om oss, om det skulle underlätta.”

Trots att Jokkala kallt räknar med myndighetens hjälp med att sprida budskapet uppger MRPTv:s tjänsteman till Samhällsnytt att ingen på myndigheten hänvisat till ”sammanställningen”.

Kajsa Rohdin från myndighetens enhet för presstödsfrågor svarar på vår direkta fråga via mejl:

”Mig veterligen har ingen gjort det.”

Enligt henne kom det dock in ett flertal förfrågningar via telefon efter vårt avslöjande om Arbetaren:

”Myndigheten har tagit emot frågor via telefon efter er publicering, möjligen även via mejl men jag har inte överblick över om det upprättats några ärenden.”

Det är för tidigt att säga om Jokkalas mediahantering har varit framgångsrik. Samhällsnytt noterar dock att i skrivande stund har ingen mainstreammedia, ett begrepp som innefattar även branschtidningar, skrivit om saken – trots pågående parallella utredningsprocesser mot Arbetaren hos MPRTv och Ekobrottsmyndigheten – vilket Samhällsnytt rapporterat om tidigare under dagen.

LÄS MER: Chefredaktören Toivo Jokkala svarar på Samhällsnytts frågor – ”Vad tror du ditt jävla praktas???”