MorganJohansson2

T.v. Svensk coronakontroll. T.h. Justitieminister Morgan Johansson (S): Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Hård internationell kritik: ”Sverige är ett svart hål för coronaviruset”

Publicerad 3/14/2020
Annons

Kina kritiserar Sveriges arbete för att stoppa spridningen av coronasmittan. De anser att Sverige har kapitulerat för virusutbrottet. Nu går Aftonbladet till attack och menar att kritiken inte är att lita på eftersom den kommer från regimmedia. I sociala medier hånas Aftonbladet för att också vara regimmedia.

LÄS ÄVEN: Tegnell om Danmarks stängda gränser: ”Fullständigt meningslös åtgärd”

Det var på lördagen som statsradion uppmärksammade att tidningen Global Times kopplad till det styrande kommunistpartiet i Kina kritiserar svenska myndigheters som man anser uddlösa arbete och beslutet att begränsa provtagning till endast riskgrupper och sjukvårdspersonal.

Den kinesiska tidningen menar att Sverige har har kapitulerat för coronaviruset och att landet nu är ett ”svart hål” där coronaviruset kan fortsätta vinna terräng och sedan spridas vidare till andra områden. Det internationella samfundet och EU uppmanas fördöma Sveriges ansvarslösa hållning.


Kinesisk coronakontroll. Foto: Faksimil Facebook

Justitieministern stoltserar med lägre smittspridning

Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) svarade på kritiken från Kina i Ekots lördagsintervju. Han påstod också att Sverige har lägre smittspridning än andra länder. Samtidigt har Sverige slutat att testa allmänheten vilket kan vara en bidragande anledning till att den officiella siffran för antalet smittade knappt ökar.

– Det kan ju vara ett utslag av de ansträngda relationer som funnits mellan Sverige och Kina under en tid. Samtidigt kan man konstatera att vi har lägre smittspridning än andra länder, bland annat Norge och Danmark. Just nu är det viktigaste att inte spä på internationella konflikter. Det bästa staterna kan göra är att samarbeta kring detta, sade Johansson.

Aftonbladet om Kina-kritiken: ”Regimmedia”

Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg går till attack mot Sverigekritikerna i Kina och hävdar att informationen inte är att lita på. Detta eftersom tidningen är ”Kinas motsvarighet till Sovjetunionens Pravda”

I kommentarer på Twitter möter Lindberg kritik för att hans egen arbetsgivare är kopplad till Socialdemokraterna och därmed att betrakta som regimmedia. En person skriver om kinesiska Global Times: ”ungefär som Aftonbladet alltså”.

LÄS ÄVEN: Aftonbladets Anders Lindberg anmälde kritisk grupp på Facebook till MSB – gruppen har raderats

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1124”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons