ordkrig

Anders Lindberg, Aftonbladet / Frida Park, Dagen.
Faksimil Twitter

Inrikes

Hård kritik mot Aftonbladet inför kyrkovalet: ”Slår alla rekord i sakfel”

Publicerad 9/11/2021
Annons

Den 19 september går Svenska kyrkans medlemmar till val. I en ledare målar S-märkta Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg upp ett skräckscenario där han förutspår ett avskaffande av demokratin om inte vänstern behåller makten. Han får mothugg i den kristna, partipolitiskt obundna, tidningen Dagen.

I sin ledare jämför Lindberg kyrkopolitiker som inte delar hans åsikter om hur kyrkan ska styras med Ungerns president Viktor Orban, som enligt ledarskribenten är en diktator, och den förre amerikanske presidenten Donald Trump, som han betraktar som ondskan personifierad. Anklagelserna riktar sig mot SD men också Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan), som är en av de största nomineringsgrupperna inför kyrkovalet och inte vill att politiska partier ska styra kyrkan.

Lindberg beskriver politiskt obundna Posk som ”högerkonservativa” och påstår att de vill avskaffa hans rösträtt. Frida Park, ledarskribent för kristna tidningen Dagen, bemöter påståendet som ”nonsens”. Vad Posk vill avskaffa är det partipolitiska styret, inte rösträtten, förklarar hon.

LÄS ÄVEN: Socialdemokrater upprörda över SD:s valfilm: ”Aggressiv film”

”Inte budorden från Sveavägen 68 som ska styra kyrkan”

Park påminner om att Svenska kyrkans ärkebiskop, Antje Jackelén, sagt sig anse att det är otidsenligt att partier styr Svenska kyrkan. Det är även något som flera andra tidigare ärkebiskopar instämt i, bland andra Gunnar Weman och K G Hammar. Ingen av dessa kan sägas tillhöra den högerkonservativa sfär som Lindberg tillskriver som åsiktens hemvist.

Park menar att Lindberg istället för att medvetet eller omedvetet ljuga i sin ledare hellre borde argumentera för varför Socialdemokraterna ska ha makten i kyrkan, då detta är hans åsikt. ”Men det omnämns inte med ett ord”, skriver hon. Enligt Park tydliggör Aftonbladet snarare varför ”kyrkporten måste stängas för partierna”.

– Det står bortom allt tvivel att det är nödvändigt att det är kyrkans biskopar, inte budorden från Sveavägen 68, som ska styra det egna trossamfundet, skriver Frida Park, i ledarsticket som har rubriken ”Aftonbladet slår alla rekord i sakfel om kyrkovalet”.

LÄS ÄVEN: Anders Lindberg: SVT:s vänstervridning måste öka till valet – annars kan vi förlora

Det är inte bara den s-märkta pressen som gått till attack när den socialdemokratiska makten över kyrkan ifrågasatts inför kyrkovalet. Även inom partiet utmålas kritiken som ”aggressiv” och ett försök att förvandla Svenska kyrkan till en plattform för ”ytterhögern”. Ännu hårdare ord används för att beskriva att nationalistiska Alternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons