Härva med somalier utan taxileg hos Umeå Taxi

En somalisk man lyckades lura såväl Migrationsverket som Skatteverket och Transportstyrelsen att utfärda ID-kort i olika identiteter åt honom som han sedan använt till bedrägerier, bidragsbrott och anhöriginvandring.

Mannen skaffade sig olika identiteter hos Skatteverket genom att låta intygsgivare intyga att han var olika personer. Sedan skrev han olika körkortsprov i dessa identiteter. I vissa fall förlustanmälde han dessa körkort och taxilegitimationer. Hans kompisar kunde sedan begära ut nya körkort och taxilegitimationer i de falska identiteterna men med sina egna foton på. Dessa ”äkta falskleg” använde de sedan för att köra taxi åt företaget Umeå Taxi.

Varken Transportstyrelsen, Migrationsverket eller Skatteverket tycks kontrollera i sina egna databaser när någon vill ha nytt ID. Därför går det ofta bra att skaffa nytt ID i en identitet med en helt annan människa på fotot.

En somalisk man har haft många olika identiteter i Sverige. Vad han egentligen heter är oklart men i augusti 2020 dömdes han av Falu tingsrätt under sin nuvarande identitet Abdullah Hassan Ahmed med födelseår 1987. Han dömdes då för att ha arbetat som taxichaufför samtidigt som en av hans påhittade identiteter, ”Mohammed Abdullah Hassan” med födelseår 1981, under år 2015 fick försörjningsstöd från Ludvika kommun.

Han dömdes också för att under sin nuvarande identitet ha lurat till sig drygt 82 000 kronor av Kommunalarbetarnas Arbetslöshetskassa genom att låtsas vara arbetslös. I augusti 2020 dömdes han dessutom för ”osant intygande”. Detta för att han gått till ett av Skatteverkets servicekontor och skrivit under ett intyg för att en annan person skulle kunna få ett ID-kort i en falsk identitet.

Han ska först ha fått uppehållstillstånd i Sverige under namnet Abdullah Ahmed Hassan år 2005 på anknytning. Då krävde Migrationsverket inget fingeravtryck. Sin andra identitet i Sverige ska han ha fått när han sökte asyl 2006. Då krävde Migrationsverket fingeravtryck.

År 2016 ska Skatteverket ha slagit ihop hans båda identiteter till en och då gett honom namnet Ali Hassan Ahmed varefter han 2017 bytte namn till sitt nuvarande. Härefter refererar vi till mannen som ”Abdullah”.

I polisförhör förklarar Abdullah att syftet med att söka asyl trots att man redan har uppehållstillstånd brukar vara att ”enklare kunna hämta hit släktningar”. Abdullah förklarar att de tre barn han är registrerad som far för i en av sina identiteter (Mohammed Abdullah Hassan) egentligen inte är hans, utan bara är registrerade på honom för att de skulle kunna anhöriginvandra.

Köpte bilar i två identiteter

Vid en husrannsakan rörande annan brottslighet på Strombergs väg 128 i Umeå hittade polisen ID-kort i sex olika identiteter varav fem hade en bild på Abdullah. Senare hittade man ID-handlingar i ytterligare två identiteter i Abdullas ägo.

Det visade sig att han under identiteten Aweis Ali Abdi ägde taxifirman ”Ega 024 Taxi” och att han under identiteten Abdulle Gafadhi ägde taxifirman ”Amina Taxi”. Under dessa identiteter köpte han fem bilar av olika bilhandlare som fick tjänstgöra som taxibilar hos Umeå Taxi. Han fick bilarna men betalade bara handpenning. På grund av detta handlande dömdes han i december 2021 till ett års fängelse för grovt bedrägeri.

Historien bakom identiteten Abdulla Gafadhi är att en person sökte sökte asyl i Sverige första gången 2009 och senare under 2013 fick uppehållstillstånd under det namnet. Denne ”riktige” Gafadhi fick ett identitetskort via Skatteverket 2013 med sin egen bild.

I januari 2018 kommer Abdullah över en äkta identitetshandling via Skatteverket i Gafadhis identitet. Detta efter att en kommunal tjänsteman i Borlänge, Deeq Yussuf-Sahal, felaktigt intygat att Abdullah är Gafadhi.

Noteras bör att Skatteverket här inte tycks ha brytt sig om att jämföra bilden till identitetskortet som utfärdades 2018 med identitetskortet som Skatteverket utfärdade 2013. Då skulle de ha upptäckt att det inte är samma person. Med hjälp av ID-kortet i Gafadhis namn ska Abdullah senare ha skaffat B-körkort och taxikörkort i dennes namn.

Identiteten Aweis Ali Abdi ska för första gången ha dykt upp i Migrationsverkets system 2008, fotot från det tillfället visar en annan person än Abdullah. I november 2018 lyckas Abdullah på något sätt lura Migrationsverket att utfärda ett främlingspass och bevis om permanent uppehållstillstånd med sin egen bild men i Aweis identitet. Med hjälp av handlingarna från Migrationsverket skaffar Abdullah sig ID-kort från Skatteverket och sedan körkort från Transportstyrelsen.

På bilden ovan till vänster ses Migrationsverkets bild på Aweis Ali Abdi från 2008. Ovan till höger ses ”Aweis Ali Abdi” (egentligen Abdullah) på främlingspasset som Migrationsverket utfärdade 2018. Uppenbarligen har Migrationsverket underlåtit att kolla i sin databas om fotot på personen som ville ha främlingspass i Aweis Ali Abids namn var identisk med den man som myndigheten fotograferade 2008.

Även sonen har dubbla identiteter

I förundersökningen finns också två faderskapsutredningar. Genom DNA-undersökning har det bevisats att Abdullah har en son ”Mohammed” registrerad under sin Abullah-identitet. Samtidigt har det genom DNA-undersökning visats att han i sin Gafadhi-identitet har sonen Zackariya.

Polisutredningen har fastställt att Zackariya och Mohammed är samma person. I polisförhör förklarar Abdullah att sonens extra identitet uppkommit efter att han låtit sonen söka asyl i Sverige i en annan identitet för att en kvinna skulle kunna anhöriginvandra hit under förespegling av att vara sonens mamma.

Falska taxikörkort åt somaliska kompisar

Det framgår av förundersökningen att tre av Abdullahs identiteter förlustanmält såväl körkort som taxiförarlegitimation. När Abdullah sedan beställer nya körkort och taxilicenser i samma namn men med någon annans bild så gör Transportstyrelsen inga som helst kontroller i sin egen databas för att se om fotot på det nya körkortet visar samma person som fotot på det gamla körkortet.

Bilden till vänster ovan visar Abdullahs foto och signatur på körkortet från 2020. Till höger ses ”Abdullahs” foto och signatur på det nya körkortet från 2021 efter att han förlustanmält sitt gamla. Mannen till höger kan eventuellt vara en av de somalier som kört taxibilar åt Umeå Taxi i Abdullahs bilar.

Mannen ovan stoppades av polisen när han körde i en av Umeå Taxis bilar tillhörande Abdullah. Han hade en taxiförarlegitimation med sin egen bild men Abdullahs personuppgifter.

Övrigt ur utredningen om Abdullah

Utöver det som tagits upp ovan så ertappades Abdullah redan 2015 med att försöka skriva teoriprov för körkort åt en annan person. Han använde då ett ID-kort med sin egen bild men en annan persons personuppgifter. Polisen skriver i förundersökningen att det finns en ”mängd handlingar” ”genom åren” relaterade till Abdullah och falska identiteter och att det dessutom finns ett ”flertal uppgifter” om tillfällen när Abdullah falskeligen intygat att personer är andra än de i verkligheten är.

Det är inte alltid som Abdullah lyckas skaffa sig ID-kort med sitt eget foto men i andras identitet. Exempelvis ska han tidigare försökt skaffa sig ID-kort som Yahye Mohamud Araale och som Saleban Hassan Osman utan att lyckas. År 2015 kontaktade Abdullah gränspolisen och bad att få en av sina dåvarande identiteter, ”Ahmed Rashid Hassan” avskaffad. Detta enligt uppgift eftersom Trafikverket klagat efter att de kommit på att han hade körkort i två identiteter.

Hade 23 BankID under nio identiteter

Vid kontroll av Abdullahs telefon visar det sig att han har 23 bankID under nio olika identiteter. Förutom i sin egen ”Abdullah-identitet” och i de tidigare nämnda identiterna Gafadhi och Awais Ali Abdi förekommer sex ytterligare identiteter.

Dessa har namnen Mohamed Shafi Bare, Mahamed Hasan Hariye, Rahmo Abdala, Abidfitah Idle, Abdalle Hersi Ahmed och Ruqiya Ahmed Hassan. När det gäller åtta av dessa nio identiteter har det visat sig att Abdullah även har fysiska ID-handlingar i deras namn. Åtminstone på sex av dessa ID-handlingar är det Abdullah som avbildas.

”Vi hjälper bara varandra”

I ett förhör i Gävle i oktober 2021 ställer förhörsledaren frågan:

– Förstår du att det blir rörigt för myndigheterna i Sverige om man använder olika identiteter på det här sättet?

Abdullah svarar:

– Vi har hämtat varandra till Sverige så. Alla gör så.

Strax efter lägger han till:

– Jag vet inte reglerna i Sverige. Jag ar inte dödat någon, inte gjort något brott. Vi hjälper bara varandra.

Några av Abdullahs identitetshandlingar

Nedan ses några av de ID-handlingar som Abdullah haft i sin ägo. Notera att han stavat namnet ”Abtifitah” fel med två ”a” på slutet och även stavat fel på två olika sätt när han ska skriva ”Aweis” i signaturerna. Det har uppenbarligen gått myndigheterna förbi.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Tomas Svantesson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.