Hashem Ahmad Mohammad Alis lägenhet i Rosengård i Malmö var i så dåligt skick att det växte mögel på både tak och väggar. Hyresvärden Rosengård fastigheter hävdar att det beror på vanvård, har vräkt Hashem och totalrenoverat lägenheten. Nu har de tvingats lämna tillbaka den nya lägenheten till Hashem.
– Jag har inte sett något liknande, säger Rosengård fastigheters vd Petra Sörling till Samnytt.

Det är en chock som möter fuktteknikern från Secco den 2 september förra året. Han har kallats till Rosengård i Malmö för att inspektera en anmäld fukt- och mögelskada hemma hos Hashem Ahmad Mohammad Ali.

När fuktteknikern kommer in i lägenheten är såväl väggar som tak i hallen, köket och vardagsrummet täckta av mögel. Hans rekommendation till hyresvärden blir att totalrenovera lägenheten genom att riva ut all inredning och slipa rent ned till betongen för att bli av med mögelproblemet.

Besiktningsprotokoll
Besiktningsprotokoll
Besiktningsprotokoll
Besiktningsprotokoll
680Besiktningsprotokoll

”Ett extremt fall”

Samnytt har pratat med de besiktningsmän och tekniker som varit inne i Hashems lägenhet. De avböjer att sätta ord på sina upplevelser från mögelhärden.

– Jag blandar mig inte i det, säger en av dem uppgivet på grov skånska.

Istället hänvisas vi till Rosengård fastigheter.

– Enligt de fuktexperter vi tagit in, så har inte de sett något liknande. Jag har själv varit i branschen sedan 1997, och jag har inte sett något liknande. På så sätt är det ett extremt fall, säger företagets vd Petra Sörling till Samnytt.

Petra Sörling. Foto: Pressbild

– Det är inga andra skador på grannlägenheter eller på resten av huset, säger hon.

– Vi var rädda att detta skulle sprida sig och påverka även andra hyresghäster. Lyckligtvis skedde inte det.

Vräks pga vanvård

I november förra året beslutar Rosengård fastigheter att säga upp Hashems hyreskontrakt på grund av de omfattande mögelangreppen i hans lägenhet. ågot som Hem & Hyra och SVT tidigare rapporterat om.

Du har ”allvarligt åsidosatt din skyldighet att väl vårda lägenheten” och ”dessutom får du anses ha brustit i din tillsyn av lägenheten samt din skyldighet att utan dröjsmål meddela hyresvärden att skador uppstått i lägenheten”, står att läsa i beslutet om att säga upp hyresavtalet.

Faksimil

Exakt vad som orsakat de omfattande mögelangreppet lyckas man aldrig klarlägga, men inspektörerna har bland annat upptäckt att ventilationen i lägenheten satts igen och att det finns en större vattenskada på golvet i köket som aldrig åtgärdats. Det finns dessutom misstankar om att det bott betydligt fler personer i lägenheten än den är avsedd för.

Hashem överklagar uppsägningen av hyreskontraktet till Hyres- och arrendenämnden i Malmö. Samtidigt påbörjas en totalrenovering av lägenheten där den får en ny och fräsch inredning.

Anledningen: Jag var i Irak

Hashem Ahmad Mohammad Ali kommer till Sverige från Irak 1990 och blir svensk medborgare 1995. Han har trots det fortfarande svårt för svenska språket.

Under sammanträdet i hyres- och arrendenämnden i Malmö begär han flera gånger att få en tolk till arabiska. Det nekas han emellertid, främst med hänvisning till att han inte begärt en i förväg.

Hashem förklarar därefter att han från oktober 2019 fram till augusti 2020 varit i Irak. Det är först när han kommit tillbaka till Sverige som han upptäckt de omfattande mögelskadorna.

Hyres- och arrendenämnden beslutar därför att slå fast hyresvärdens uppsägning av hyreskontraktet utifrån Hashems egna uppgifter om att han inte haft uppsikt över sin lägenhet.

Får tillbaka lägenheten

Men Hashem överklagar hyresnämndens beslut till hovrätten, där han får delvis rätt. Hovrätten stoppar nämligen verkställandet av uppsägningen av hyresavtalet, vilket innebår att Hashem fick tillbaka nycklarna till den nu nyrenoverade och fräscha lägenheten.

Faksimil

För hyresvärden Rosengård fastigheter innebär det att de tvingats lämna tillbaka nycklarna till lägenheten till Hashem, och får hoppas att han nu tar hand om den.

– Hyresnämnden dömde till vår fördel. Hyresgästen överklagade och hans ombud yrkade att hyresgästen skulle få bo kvar i lägenheten. Nu är det frågan om ett juridiskt ärende där det inte finns något att kommentera mer än att vi står fast vid att hyresgästen åsidosatt sina åtaganden och skyldigheter att hålla uppsikt över sin lägenhet, kommenterar Petra Sörling.

– Vi får ju förutsätta att han tar hand om lägenheten enligt de åtaganden och skyldigheter som han har. Nu väntar vi på datumet i hovrätten och att vi ska få avsluta detta pågående case. Vi behandlar honom som alla andra hyresgäster fram till vi har en dom i ärendet.

Den 2 november ska hovrätten avgöra om Hashem ska vräkas från lägenheten, eller om han ska få bo kvar i den. Inför det sammanträdet har domstolen ordnat med en arabisk tolk åt Hashem – som alltså varit svensk medborgare i drygt 26 år.

Gillade du den här granskningen?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.