En historia om en brutal rasistisk misshandel mot en svensk kille på grund av att han hade en blågul VM-hand med sig engagerade många på internet förra veckan. I en intervju med Samhällsnytt erkänner upphovsmakaren till historien att flera bilder var falska.  “Jag ville varna mina vänner… om faran av att bli misshandlad av… icke-svenskar…” hälsar han till dem som trodde på honom. Samtidigt hävdar han att historian var sann i grunden – trots flera oklarheter.

Förra veckan gick ett inlägg viralt på Facebook. I inlägget hävdade Niklas från Göteborg att han hade blivit påhoppad av ett gäng invandrare på en tågstation nära Göteborg på grund av att han hade en svensk VM-hand med sig.

”Underbart samhälle vi lever i när man hoppar av tåget i Älvängen och det första som händer är att jag blir hotad till livet och påhoppad och bespottad av killar med invandrarbakgrund och de sparkar mig mot mitt huvud. Allt detta på grund av att jag gick med en svensk VM-hand i min hand”, skrev han då på Facebook.

Inlägget illustrerades med bilder som visar VM-handen i fråga samt Niklas med förband på en hand och plåster på ansiktet. Samhällsnytt uppmärksammade inlägget i en artikel, men avpublicerade den sedermera när misstankarna restes om att bilderna kunde ha varit falska.

Mats Dagerlind, Samhällsnytts ansvarige utgivare, kommenterar publiceringsbeslutet så här:

-Ev av de viktigaste delarna i att faktagranska en nyhet är att ta reda på vem avsändaren är. När det gäller sådant som folk lägger upp på sociala medier är det viktigt att avgöra om det är en förstahandsberättelse eller bara ett rykte som vidarebefordras. I det här fallet tog vi kontakt med Niklas och säkerställde att han verkligen finns och inte är någon falsk profil – bland annat genom folkbokföringen. Samtidigt kunde vi inte gå i god för att hans uppgifter stämmer innan vi intervjuat honom ordentligt.

– Och det var vi tydliga med: såväl genom språkbruk i artikeln – vi använde uttryck som ”det påstådda övergreppet”,  ”enligt honom” osv. – som genom att inbädda hans Facebook-inlägg i texten som upptog en central plats där. När misstankar om att attacken var påhittad började resas närmare kvällen samtidigt som Niklas slutat svara på våra frågor beslöt jag att avpublicera artikeln och undersöka saken vidare.

Efter att artikeln avpublicerats började sedvanliga anklagelser om falska nyheter hagla mot Samhällsnytt:

Därför var det angeläget för oss att gå till botten med historien och publicera en redogörelse för våra läsare. Efter att vi har undersökt flera märkliga omständigheter kring fallet och konfronterat Niklas med dem erkände han att flera av de bilder som han använt i sitt ursprungliga inlägg var falska:

– Den enda bilden som är korrekt är på den VM-handen. De andra bilderna kommer från en annan händelse – när jag styckade min hand för ett halvt år sedan.

Men varför har du lagt ut falska bilder till ditt inlägg?

– Det är inga falska bilder.

De är ju det eftersom de kommer från ett annat sammanhang.

– Ja, på ett sätt är de det, jo… Det var en impulsgrej. Det skadar väl inte att göra det. Jag ville få större spridning.

Samtidigt vidhåller Niklas att hans beskrivning av händelseförloppet på stationen är sann. Samhällsnytt har tagit del av hans polisanmälan. Förundersökningsledare hos polisen i Göteborg Helen Abrahamsson bekräftar i ett telefonsamtal med oss att anmälan finns och att det pågår en utredning.

– Vi kommer att utreda detta oavsett vad som skrivs i sociala medier.

I övrigt vill hon inte ge några kommentarer med hänvisning till förundersökningssekretess. Av anmälan framgår dock endast att Niklas hotades och blev ”puttad”, alltså ingenting om sparkar mot huvudet. Niklas själv förklarar detta med att han gjorde en tilläggsanmälan när han såg att inte alla uppgifter fanns med.

Ändå blir det svårt för mig att förstå – du skrev ditt inlägg på Facebook femton minuter efter att du har blivit grovt misshandlad med sparkar mot huvudet. Samtidigt dröjde du tre timmar med att göra en polisanmälan. Det går inte ihop för mig.

– Ja, men jag ville väl få ut det snabbt.

Det har rests misstankar om att dina skador som syns på de andra bilderna – som du menar är äkta – inte riktigt ser ut som att du har blivit sparkad på. Vad är din kommentar till det?

– Jag försökte ju att skydda mitt huvud under misshandeln.

Hur länge pågick misshandeln och hur många deltog i den?

– Det var kanske i fem minuter och det var fyra personer.

Förstår du att din trovärdighet är ganska låg nu efter att du erkänt att du använt bilder från en annan händelse i ditt inlägg så alla oklarheter inte talar till din fördel?

– Jag ville att händelsen ska gå ut.

På kvällen den 12 juni tog Niklas bort sitt inlägg och har senare även stängt sin profil helt. Till oss förklarar han att anledningen bakom detta var ett flertal dödshot – totalt 38 stycken. Han mejlar en skärmdump på ett sms med ett av hoten till oss. Niklas bekräftar även till vilket mobilnummer sms:et ska ha kommit:

När vi kontrollerar det uppgivna numret visar det sig att det är ett kontantnummer som inte står registrerat någonstans. Det är således omöjligt att knyta det till Niklas.

Hur visste den som hotat att det var ditt nummer om det inte finns någonstans?

– Jag vet inte, det var kanske någon från min bekantskapskrets som känner numret.

Mats Dagerlind säger så här angående den ifrågasatta nyheten:

– I sammanhanget ser jag inte att vi har gjort något fel i och med att vi gick till botten med den här historien och nu publicerar en redogörelse för våra läsare. Det om något visar vår trovärdighet  – särskilt om man jämför med exempelvis Dagens Nyheter med deras agendasättande sms:ande chefredaktör som försökt att sätta tryck på ekonomen Tino Sanandajis chef för att rädda sin falsknyhet om invandringsvinster för Sandviken. Den artikeln ligger fortfarande kvar på DNs hemsida.

LÄS MER: Wolodarski ska ha försökt få Sanandaji sparkad från jobbet efter kritik mot DN-artikel

Vi ställer en avslutande fråga till Niklas:

Vad skulle du vilja säga till de människor som läste ditt inlägg och trodde på dig?

– Jag har inte så mycket att säga till dem. Jag ville varna mina vänner… om faran av att bli misshandlad av… icke-svenskar…