Högsta domstolens justitieråd Ann-Christine Lindeblad har åkt fast för en butiksstöld. Lindeblad har erkänt brottet, godtagit ett strafföreläggande och lämnar nu posten som justitieråd.

67-åriga Ann-Christine Lindeblad beskrivs som en av Sveriges mest erfarna domare. Hon har tidigare varit lagman för Borås tingsrätt, ordförande för presstödsnämnden och flera gånger anlitats som särskild utredare och expert av regeringen. 2002 utsågs hon av dåvarande S-regeringen till justitieråd i Högsta domstolen.

I egenskap av HD-domare fällde Lindeblad 2019 den avgörande rösten när en oenig domstol beslutade sig för att stoppa utvisningen av en dömd somalisk våldtäktsman. Såväl tingsrätten som hovrätten hade dessförinnan dömt somaliern till utvisning. Lindeblad menade att det saknades ”synnerliga skäl” för utvisning.

HD-domen från 2019 är prejudicerande, vilket innebär att det sedan dess blivit svårare för domstolar i Sverige att utvisa grova sexförbrytare. Prejudikatet har åberopats i domstol ett femtiotal gånger sedan dess. Bland annat har en turkisk seriepedofil fått stanna i Sverige tack vare domen. Pedofilen dömdes förra året för att ha våldtagit och förgripit sig på nio flickor, den yngsta nio år gammal, men fick alltså stanna i Sverige.

LÄS MER: Ann-Christine, 67, vill åtala våldtäktsforskare – stoppade utvisning av våldtäktsman

Fast för stöld

Ann-Christine Lindeblad har nu själv åkt fast för brott, rapporterar Expressen. Enligt Högsta domstolens ordförande Anders Eka rör det sig om en stöld i samband med ett matvaruinköp. Det är oklart när brottet inträffat.

Lindeblad har erkänt brottet och godtagit ett strafföreläggande gällande ringa stöld. Hon informerade sin chef Anders Eka om att hon åkt fast för stölden strax innan jul.

Med anledning av strafföreläggandet har det 67-åriga justitierådet lämnat sin tjänst och går i pension. Hon kommer enligt sin försvarsadvokat Johan Eriksson även avveckla sina övriga sidouppdrag.

Lindeblad är född i Skåne, är frånskild men har varit gift två gånger och har inga barn.

Vill åtala professor

Ett av alla de sidouppdrag Ann-Christine Lindeblad har är som ordförande för Överklagandenämnden för etikprövning. I egenskap av nämndens ordförande har hon varit drivande bakom att försöka få Lundaprofessorn Kristina Sundquist åtalad för sina olagliga forskningsresultat om invandrares överrepresentation i våldtäktsstatistiken.

En förundersökning pågår mot Sundquist, och det har ännu inte beslutats om hon kommer att åtalas eller inte.

Samnytt har inför publiceringen av denna artikel varit i kontakt med Högsta domstolen, Åklagarmyndigheten och Lindeblads försvarsadvokat. HD:s ordförande Anders Eka skriver följande i ett mejl till Samnytt:

”Jag har inte någon inblick i den polisutredning som pågår och har därför endast begränsad kunskap om det som misstanken avser. Enligt vad jag känner till ska det ha hänt strax före jul 2021 i Stockholm. Det ska vara fråga om en matvarubutik, mer vet jag inte.”

Samnytt har även sökt Ann-Christine Lindeblad.

LÄS MER: Professor råkade upptäcka att de flesta våldtäkter begås av invandrare – riskerar åtal