Högsta domstolen har beslutat att det uppmärksammade rättsfallet där en 50-årig man i Halmstad friades från åtalspunkten våldtäkt mot barn trots att han haft ett finger ”långt inne” i en tioårig flickas snippa” ska att tas om. Mannen friades efter att hovrätten inte lyckats fastställa vad ”snippa” är.

Det var i juni 2021 som en tioårig flicka följde med 50-årige kyrkovaktmästaren Jörgen Sörensen in i ett förråd hos Frälsningsarmén i Halmstad för att ställa om en felställd timer under kyrkkaffet.

LÄS MER: Hade finger ”långt inne” i tioårig flickas ”snippa” – slipper straff

Inne i kyrkan förde Jörgen ena handen innanför flickans shorts och trosor.

– Han kom in i snippan, berättar flickan i polisens förhör med henne.

Flickan berättade för sin mamma om vad som hade hänt och den 50-årige kyrkovaktmästaren polisanmäldes och dömdes senae av Halmstads tingsrätt till tre års fängelse för våltäkt mot barn. Men målet överklagades till hovrätten som friade Jörgen, vilket Samnytt tidigare rapporterat om.

Anledningen var att fyra av de fem domarna inte höll med om att en ”snippa” betyder samma sak som slida. Riksåklagare Petra Lundh överklagade målet och hävdade att det begåtts flera rättegångsfel.

Lundh framförde bland annat att hovrätten inte prövat alternativa brottsrubriceringar i målet. Nu har Högsta domstolen prövat domen och beslutat att rättegången ska tas om.

LÄS HELA förundersökningen om snippa-domen
LÄS Skandaldomen HÄR