hd-erdogan-feat
Inrikes

HD stoppar utlämning av terrormisstänkta till Turkiet

Publicerad 7/13/2023
Annons

Högsta domstolen säger slutgiltigt nej till Turkiets begäran att få två terrormisstänkta män utlämnade från Sverige. Båda männen har beviljats flyktingstatus i Sverige från Natolandet och enligt HD riskerar de förföljelse om de utlämnas. Beslutet kommer i ett känsligt läge för Sveriges Natoansökan.

Trots vad som tolkas som löften från Turkiet om att godkänna Sveriges inträde i Nato står ansökan fortfarande och väger. Det turkiska parlamentet har ännu inte tagit ställning och Erdogan hävdar att kravet på ett svenskt förbud mot koranbränningar kvarstår.

LÄS ÄVEN: Erdogan: Sverige i Nato inte klart – koranbränningar ska stoppas

HD stoppar utvisning

Ett annat krav har varit att Sverige börjar lämna ut misstänkta PKK-terrorister och upphör med att vara en fristad för personer tillhörande den våldsamma vänsterextrema separatiströrelsen.

I det känsliga läget stoppar nu Högsta domstolen utlämning av ytterligare två terrormisstänkta turkiska medborgare till Turkiet. I det aktuella fallet handlar det om samröre med den islamistiska så kallade Gülenrörelsen som också är terrorklassad i Turkiet. Internationellt råder dock inte samma enighet om rörelsens terrorklassning som om den gällande PKK.

Dömd respektive misstänkt för terrorbrott

Det de två männen, en 47-åring och en 38-åring, uppges ha gjort är att ha laddat ned och använt den krypterade app kallad Bylock som rörelsen använder för sin interna kommunikation och bevistat möten som organisationen anordnat.

47-åringen har dömts för terrorbrott i Turkiet och där suttit häktad en tid men innan själva straffet skulle börja avtjänas lämnat landet och tagit sig till Sverige. Här har han beviljats permanent uppehållstillstånd med flyktingstatus från det land som Sverige står i begrepp att ingå försvarsallians med.

Även 38-åringen har tagit sig till Sverige på samma sätt och här beviljats permanent uppehållstillstånd med flyktingstatus. Han uppges ha lämnat landet redan innan domen för terrorbrott meddelats. För båda finns arresteringsorder utfärdade i Turkiet och begäran till Sverige om utlämnande för lagföring.

Nekar till brott

Båda männen nekar till att ha begått brott men inte till att i sak ha begått de påstådda handlingarna. Högsta domstolens beslut att avslå Turkiets begäran om utlämning grundar sig också på att man anser att handlingarna inte tydligt utgör brott ur ett svenskt perspektiv, oavsett de har begåtts eller inte.

HD anser dessutom att det föreligger risk för att de två männen utsättas för förföljelse om de utlämnas till Nato-landet Turkiet.

Terrordömd får stanna i Sverige

I ett annat fall i närtid som Samnytt rapporterat om har Migrationsverket stoppat verkställande av en utvisning gällande en turkisk medborgare som dömts för PKK-relaterade terrorbrott i Sverige och av tingsrätten även dömts till utvisning. Myndigheten uppger som skäl att sätta sig över tingsrättsdomen att mannan riskerar utsätta för tortyr i Nato-landet.

De två terrormisstänkta män för vilka HD nu avslår Turkiets begäran om utlämning är så vitt Samnytt kunnat kontrollera inte dömda för brott i Sverige. Det finns ingen uppgift på om och i så fall hur den turkiska regeringen reagerat på avslaget med avseende på den slutliga ratificeringen av Sveriges Natoansökan.

LÄS ÄVEN: PKK-terrorist döms till fängelse – utvisas inte till Erdogan

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons