Det är en ”hedersbetygelse” att motarbetas av Expo. Det säger Dan Eriksson, ordförande för vit makt-anklagade föreningen ”Det fria Sverige” (DFS), till Samnytt.
– ”Vit makt” är ett nonsensbegrepp som används för att slippa diskutera den viktiga sakfrågan, säger han.

Det var under gårdagen som Expo publicerade en uppmärksammad artikel om en 55-årig man som arbetar på Sverigedemokraternas riksdagskansli. 55-åringen påstås vara medlem i ”Det fria Sverige” – en ideell förening i det lilla samhället Älgarås i Töreboda kommun som Expo menar är en del av den så kallade vit makt-rörelsen.

LÄS ÄVEN: Expo svarar inte på frågor om vilseledande ”vit makt”-artikel

LÄS OCKSÅ: Bolunds pinsamma ”blåbruna”-attack – missade MP-koppling

Ordförande för föreningen är Dan Eriksson som även sitter med i dess styrelse. Han har en bakgrund i numera nedlagda Svenskarnas parti. En annan framstående medlem och styrelseledamot är Magnus Söderman, som tidigare var med i nationalsocialistiska Svenska motståndsrörelsen.

Eriksson vill inte kommentera om den omskrivna 55-åringen är medlem i föreningen eller ej. ”Vårt medlemsregister är inte offentligt, och vem som är eller inte är medlem hos oss är inte heller något vi offentliggör”, skriver han i en skriftlig kommentar till Samnytt.

”Intresseförening för det svenska folket”

Dan Eriksson säger att han inte har några problem med att svara på Samnytts frågor men att han ”tar det gärna i textform för att minska risken för att bli felciterad”.

På en direkt fråga om hur han själv skulle vilja beskriva DFS, svarar han såhär:

”Vi är intresseförening för det svenska folket som dels arbetar med opinionsbildning för att belysa och motverka svenskfientlighet, dels arbetar kulturellt för att bevara och utveckla svenska traditioner.” Han skriver också att föreningen betecknar sig som ”frihetligt nationalistisk”.

”Svenskarnas hus” i Västergötland

DFS har enligt egen uppgift omkring 2500 medlemmar och i en byggnad i västgötska Älgarås driver de något som de kallar för ”Svenskarnas hus”.

Det är en byggnad ”där vi dels håller öppet för allmänheten som kan komma förbi på en fika och ställa nyfikna frågor om nationalism i allmänhet och föreningen i synnerhet, dels anordnar större evenemang flera gånger om året”, berättar Dan Eriksson.

”Hedersbetygelse” att motarbetas av Expo

Apropå de ogillande vit makt-anklagelserna från Expo skriver Dan Eriksson:

”Att Expo ogillar oss och försöker motarbeta och svartmåla oss tar jag som en hedersbetygelse. Expo är en svenskfientlig organisation nära kopplad till den autonoma våldsvänstern.”

”Vi har aldrig använt begreppet ’vit makt’ för att beskriva oss eller vad vi står för. Det är ett nonsensbegrepp som används för att slippa diskutera den viktiga sakfrågan: Att svenskarna trängs undan i sitt eget land och är i skriande behov av organisering.”

Samnytt har gjort flera försök att få kontakt med den vit makt-anklagade 55-åringen på SD:s riksdagskansli, via såväl hans telefon, mejl och sociala medier, som via personer i SD och DFS, utan att få tag på honom eller han hört av sig.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Här är SD:s ”vit makt”-tjänstemans S-kopplingar

LÄS MER: Expo: Vi ska ”göra det obekvämt” för alternativmedia