orebroandan-utvisas

Hussain (t.v) och Ali Kafarnawi. Foto: Polisen

Inrikes

HEJ DÅ, Ali och Hussain! – Utvisas på LIVSTID för korankravaller

Publicerad 6/27/2022
Annons

De syriska flyktingarna Ali och Hussain Kafarnawi döms till fängelse och utvisas på livstid från Sverige för sitt deltagande i påskhelgens korankravaller i Örebro. Det beslutar tingsrätten idag. Ytterligare två muslimska män döms till fängelse, men slipper utvisning efter avtjänade straff.
– Det är en bra dom! Den är välskriven, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell till Samnytt.

Alla de fyra muslimska extremister som åtalats för påskhelgens korankravaller i Örebro döms idag till förhållandevis långa fängelsestraff. Påföljderna landar på mellan fyra och fem och ett halvt års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman.

Bilder från: Polisen

Utvisas på livstid

Den stora överraskningen är sannolikt att brödraparet Ali och Hussain Kafarnawi, som kom till Sverige från Syrien under flyktingkrisen, döms till livstids utvisning efter avtjänat straff. ”Återreseförbudet ska utifrån gärningens allvar gälla utan tidsbegränsning”, skriver Örebro tingsrätt i sin dom.

LÄS MER: Dessa nyanlända begärs häktade för korankravallerna i Örebro

29-årige Ali Kafarnawi försökte för domstolen påstå att han är gift med en svensk medborgare, något han inte är enligt folkbokföringen, och att han väntar barn i höst.

Ali Kafarnawi syns kasta sten i flera videosekvenser från korankravallerna. Han var enligt domstolen ”mycket aktiv i det grova sabotaget mot blåljusverksamheten”.

Ali Kafarnawi kastar sten på polisen. Foto: Polisen

Hans lillebror, 22-årige Hussain Kafarnawi, påpekade istället att han har permanent uppehållstillstånd, att de flesta i hans familj bor i Sverige, att han bott i Sverige sedan han var 16 år gammal och att han är aktiv i Örebros föreningsliv.

Hussain syns i filmer från upploppen springa runt i en Adidaströja med trycket ”Örebroandan” på – en skattefinansierad verksamhet han är ledare i. Han fångas även på film när han springer fram och sparkar på en polishund.

Hussain Kafarnawi. Foto: Polisen

Örebro tingsrätt menar emellertid att de båda syriska bröderna gjort sig skyldiga till brott som ”utgör ett verkligt och allvarligt hot som påverkar ett av samhällets grundläggande intressen och går utöver den störning av ordningen i samhället som varje lagöverträdelse innebär”. Därför kommer de enligt domen aldrig mer få återvända till Sverige, oavsett hur mycket familj de har här.

Innan de återbördas till hemlandet för gott ska de emellertid avtjäna varsitt fängelsestraff på fyra respektive fyra och ett halvt år för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Utvisad irakier kastade sten i huvudet på polis

Det hårdaste fängelsestraffet får 21-årige irakiern Hussein Al-Maliki. Han döms till fem och ett halvt års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och två fall av våld mot tjänsteman.

Hussein kastar under kravallerna bland annat en sten i huvudet på en polisman, som svimmar av och faller till marken.

Hussein Al-Maliki kastar stenen som träffar en polis i huvudet. Foto: Polisen

”Fem personer kastade sten på en polis, en sten träffar i huvudet och folkmassan jublade som om det vore fotboll”, konstaterar domstolen i sin dom.

– Den träffar mig i hjälmen men det svartnar för ögonen. Jag har spelat ishockey i över 30 år och denna smäll var det värsta jag varit med om, berättar polismannen som träffas av stenen.

– Bakom bussarna fruktade jag för mitt liv. När jag ser att de samlats runt våra fordon så känner jag att de är så många och de är fruktansvärd drivna samtidigt som de skriker ”Alluh akbar” och fortsätter stenkastandet.

Hussein Al-Maliki. Foto: Polisen

Hussein Al-Maliki slipper emellertid utvisning eftersom det under rättegången kommit fram att han kom till Sverige innan han var femton år gammal. Trots det finns redan ett tidigare utvisningsbeslut mot Al-Maliki som vunnit laga kraft.

”Däremot är han redan genom ett laga kraftvunnet administrativt beslut utvisad ur landet något som uppenbarligen har varit möjligt”, konstaterar domstolen.

Kastade sten på polis får stanna

Den fjärde personen som döms för korankravallerna är 22-årige somaliern Abdullahi Abdiwali Ibrahim. Han ska avtjäna ett fängelsestraff på fyra och ett halvt år för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman.

Bland annat kastade Abdullahi en sten under kravallerna som träffade en polis.

Foto: Polisen

Inte heller Abdullahi Abdiwali Ibrahim är svensk medborgare, men eftersom han kom till Sverige när han bara var fjorton år gammal yrkade åklagaren aldrig utvisning för honom. Därför får han stanna i Sverige efter avtjänat straff.

Nöjd åklagare

Åklagare Per-Erik Rinsell säger till Samnytt att han är nöjd med domen.

– I stora delar tycker jag att det är en bra dom. Den är välskriven, den är noggrann, man prövar alla mina påståenden noggrannt. Man håller med i mycket, men tycker att vissa saker inte är bevisade, vilket jag kan förstå, säger han.

Rinsell, som även är fritidspolitiker för Miljöpartiet, tog över som chefsåklagare för Borås åklagarkammare hösten 2018.

Chefsåklagaren är i synnerhet nöjd med att domstolen gått med på brottsrubriceringen grovt sabotage mot blåljusverksamhet och inte klassat det som det mindre allvarliga brottet våldsamt upplopp.

– Det har varit en ganska stor fråga för rättegången. Egentligen den största, säger han.

Han kommer själv inte överklaga domen, men tror att de fyra dömda upploppsmakarna kommer överklaga. Och då kan straffen bli hårdare.

– I det läget kommer jag givetvis göra ett anslutningöverklagande och öppna upp för att hovrätten kan skärpa straffen, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

LÄS MER: Irakier, syrier och somalier åtalas för korankravaller – åklagare kräver utvisning

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons