Nya moskébyggen avlöser varandra runt om i landet. Nu får församlingen Ahel Al-Sunnah hjälp av Helsingborgs vänsterliberala politiker att islamisera staden med en jättemoské. Församlingens ordförande lovar att bygga en stor anläggning och vill inte kännas vid brister i jämställdhet trots att kvinnor hålls i separata rum.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur islamiska församlingar flyttar fram positionerna med jättebyggen med minareter för böneutrop från norr till söder. Men trots klagomål från invånarna nonchaleras detta av styrande politiker som vid flera tillfällen hänvisat till religionsfrihet.

LÄS ÄVEN: Moskéledare nonchalerar hundratals klagande: ”Vi har religionsfrihet”

Nyligen meddelades det att församlingen Al-Sunnah med 1 200 medlemmar i Helsingborg vill köpa mark för att bygga en moské vid Väla södra intill Ängelholmsleden. Walid Hams är ordförande i församlingen och han lovar ett stort bygge.

– Vi kommer att bygga stort, tre gånger större än vår nuvarande moské, säger Walid till SVT.

Endast SD säger nej

Önskemålet från församlingen har hanterats i kommunstyrelsen där en majoritet har gett grönt ljus till bygget. Avtalet ska härnäst avgöras i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraterna säger nej eftersom man anser att församlingens värderingar rörande exempelvis jämställdhet inte överensstämmer med stadens värderingar. Detta med hänvisning till att män och kvinnor ber i separata rum vid fredagsbönen.

Församlingen ser inte brister i jämställdhet

Men kritiken är ingenting som Hams vill kännas vid trots uppdelning och att enbart män sitter i styrelsen. Han försvarar uppdelningen mellan män och kvinnor med att det enbart beror på att församlingen har en trång lokal för tillfälet.

– Samhället pratar om problem som vi inte har, säger Hams.

Liberalerna säger ja till bygget men framför samtidigt att de tror sig kunna styra hur församlingen ska hantera värderingar rörande jämställdhet.

Flickor bär slöja och hålls avskilda. Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Skövde får ny moské: ”Ett steg framåt för hela samhället”