Vid skjutningar kommer numera även ett flertal utåtagerande och hotfulla anhöriga samt andra kriminella till sjukhusen, vilket tvingar dem till nya lösningar för att skydda såväl personal som andra patienter. I Helsingborg trycker man på en speciell knapp vid dylika händelser vilket låser ned akutmottagningen, ytterdörrarna och en systeravdelning.

– Våldet har alltid funnits. Nu blir det grövre. Och gränsen från att ”jag är arg” till ”jag skjuter dig” har försvunnit, säger verksamhetschefen på akuten Håkan Kerrén som tidigare jobbat som bland annat ambulanssjuksköterska, till Kvällsposten.

LÄS MER: Hot och våld på Växjö lasarett – vill skapa bättre flyktvägar för personalen

Områdeschef Mikael Sten berättar att det ofta finns en hot- och våldsbild runt patienter med skottskador. Det är inte ovanligt att dessa åtföljs av 20 anhöriga och ”det är mycket banka på dörrar och så”.

LÄS MER: Hot och våld ökar i sjukvården – skjutvapen används oftare

I Stockholm kan beväpnade skyddsvakter bli nödvändiga inom några år.

LÄS MER: 2018 nytt rekordår för antal döda i gängskjutningar

Då en skottlossning eller knivskärning rapporteras till polisen skickas genast en bil till akuten och på lasarettet möter ordningsvakter upp. Akutmottagningen spärras av. Från brottsplatsen ringer polisen till lasarettet och informerar om att en kniv- eller skottskadad är på väg in.

Då den skadade väl kommit in har ledningssjuksköterskan och ledningsläkaren möjligheten att beordra så kallad lockdown – en knapp trycks och akutmottagningen, ytterdörrarna och en systeravdelning låses.