Efter att Helsingborgs vänsterliberala politiker röstat igenom en jättemoské i staden angriper nu församlingens ordförande Walid Hams Sverigedemokraterna för deras kritik mot planerna. Han menar att partiet enbart ägnar sig åt skrämsel och att det ”inte är hälsosamt för samhället”. Men själv vägrar Hams svara på om en kvinna får leda bön i moskén. Att kvinnor avskiljs vid bön menar församlingen beror på en för liten lokal.

Den 17 november röstade alla partier förutom SD för att sälja 10 000 kvadratmeter mark och även ordna fram ett bygglov vid Väla Södra till Helsingborgs moské Ahel Al-Sunnah.

LÄS ÄVEN: Helsingborg islamiseras med jättemoské: ”Vi ska bygga stort”

Sverigedemokraterna motsatte sig att låta församlingen flytta fram sina positioner med ett jättekomplex och hänvisade till salafism och kvinnoförtryck inom islam. Men partiet fick mothugg från alla politiska håll.

Moderaterna passade även på att anklaga Sverigedemokraterna för att ha en ”islamofobisk inställning” och använda jämställdhet för att få genomslag för sin politik.

Nya moskén. Foto: Faksimil Facebook

Moskéledaren: ”SD ägnar sig åt skrämsel”

I en intervju med Helsingborgs Dagblad kommenterar Walid Hams som är ordförande i församlingen Helsingborgs moské Ahel Al-Sunnah kritiken från Sverigedemokraterna.

Hams förstår inte kritiken från SD eftersom han menar att den enda skillnaden mellan muslimer och majoritetssamhället i Sverige är att man ber fem gånger om dagen. Hams tar även ytterligare ett steg och menar att SD:s kritik mot islam är ”späckad med faktafel och skrämsel”.

– Vi har haft en dialog med SD:s Michael Rosenberg och förklarat våra argument. Vi har respekt för att partier tycker olika men retoriken som används är späckad av faktafel och skrämsel. Den är kanske inte hälsosam för samhället, berättar Hams för HD.

Vägrar svara på om kvinnor kan leda bön: ”Inte prioriterat”

När Hams får frågor om jämställdhet i församlingen svarar han att det ”är stora komplicerade ord”. Han berättar även att kvinnor tillåts undervisa barngrupper på helger. Men om det är möjligt för en kvinna att leda en bön vägrar Hams svara på och kommer istället med slingrande förklaringar.

– Imamfrågan är inte prioriterad hos oss just nu. Vi koncentrerar oss på bygget. Så gott jag vet kvinnorna har egen kvinnlig imam när de ber själva och det blandar jag mig inte i säger Hams till HD.

På följdfrågan huruvida män och kvinnor kan be tillsammans i moskén svarar Mahmoud Kaawach, som också är engagerad i församlingen, att det inte finns några krav som förbjuder det.

Han ursäktar könssegregering med att det är ”av praktiska skäl” som kvinnor använder ett eget rum i Helsingborgs moské. Orsaken till uppdelningen påstås vara att man inte får plats eftersom många män besöker moskén.

Hams tillägger att det inte är moskéns ansvar att ”bota ojämlikhet” utan samhällets. Detta trots att han tidigare i intervjun påstod sig vara en del av samhället.

Småflickor bär slöja i moskén. Foto: Faksimil Facebook

Öppnar för utländsk finansiering

När det kommer till finansiering av jättemoskén som beräknas kosta 30 miljoner kronor berättar Hams att församlingen har sparat ihop fem miljoner kronor själva. De räknar med att få lika mycket för deras nuvarande lokal.

Resterande 20 miljoner kronor som behövs inför bygget som startar i vår kommer från donationer från andra moskéer och affärsmän. Hams får även frågan huruvida de tar emot pengar från utlandet och det är ingenting han säger nej till.

LÄS ÄVEN: Helsingborg säljer mark för jättemoské – M anklagar SD för islamofobi