Faksimil Youtube

Vetenskap

Hemmabyggd “Skysurfer” flyger över Broadway

Publicerad 6/29/2021
Annons

28 årige Hunter Kowald har skapat uppståndelse i sociala medier sedan han flög sin hemmabyggda “Skysurfer” över Broadway i New York i tisdags.

Enligt NYPost var Kowald i staden för att medverka i en musikvideo med Skrillex och J Balvin. Att han gav sig ut på, eller snarare ovan, gatorna var mer eller mindre en tillfällighet. Han tog chansen helt enkelt.

– Tillfället dök upp, säger han kort.

LÄS ÄVEN: Drönare dödade människa på egen hand

Hade inget officiellt tillstånd att flyga

Sedan terrorattackerna 11 september 2001 är stadens luftrum hårt reglerat, med olika regler för drönare, fallskärmar, ballonger och andra luftburna farkoster.

– Vi kollade med polisen och de var ok med att vi gjorde en snabb liten demonstration, säger Kowald.

Det är en uppgift som polisen nu förnekar. Enligt poliskommissionär Dermot Shea fanns inget officiellt tillstånd och händelsen kommer att undersökas. Dock verkar det inte bli några påföljder.

– Vem vet, vi kanske försöker rekrytera honom till luftburna enheten, säger hon till NYPost.

LÄS ÄVEN: Polisen ska övervaka Stockholms innerstad med drönare

Kan landa säkert även med trasiga motorer

Kowald beskriver sin konstruktion som världens kraftfullaste hoverboard. Batterierna räcker till cirka 20 minuters flygning och motsvarar dagsförbrukningen av ungefär 10 hushåll. Konstruktionen är byggd så att även om två av motorerna går sönder så kan han fortfarande göra en kontrollerad landning.

Kowald, som utbildade sig till ingenjör vid University of North Carolina Charlotte, har arbetat på projektet i ungefär ett år. För drygt en månad sedan stod det klart och sedan dess har han släppt ett antal videoklipp där han flyger runt i närheten av sitt hem i Los Angeles.

Innan Kowald gav sig ut i stadsmiljö med sin SkySurfer övade han i öknen.

I februari la Kowald ut en video där han skämtsamt bad tittarna att vidarebefordra den till miljardären och enprenören Elon Musk, i ett försök att få anställning vid Musks företag. Videon är markerad ”Åker till Mars på egen hand”.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons