Rullstol äldre pensionär äldreboende äldreomsorg vård

Genrebild. Faksimil Facebook

Inrikes

Hemtjänst påträffade vårdtagare livlös – försökte inte rädda eller larma SOS

Publicerad 7/9/2020
Annons

Hemtjänstpersonal i nordvästra Skåne påträffade en vårdtagare livlös i hemmet. Men istället för att starta hjärt- och lungräddning och ringa SOS Alarm har man istället ringt en sjuksköterska utan att få svar.

Händelsen som inträffade i Ängelholm där kommunens hemtjänstpersonal har nonchalerat återupplivningsförsök vilket resulterat i en anmälan enligt Lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Hemtjänst fick två larm men nonchalerade och ”körde fel” – åldring dog

Det framgår av anmälan att vårdtagaren satt på en stol i bostaden och saknade puls. Personens händer och läppar var blå. Men personalen agerade inte akut utan ringde till kommunens sjuksköterska som inte svarade förrän flera påringningar senare.

Inför checklista hur man ska agera

Ängelholms kommun har uttalat sig om händelsen och hävdar att deras rutiner ska ses över. Vidare ska man även vidta en rad åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen.

Kommunen informerar om att personalen bland annat ska få en checklista som instruerar dem om hur man ska agera vid sådana här händelser. Ingen ansvarig hos Ängelholms kommun vill svara på medias frågor.

LÄS ÄVEN: Hemtjänstanställd kvinna stal guldsmycken för miljonbelopp från åldringar

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons