nycklar-ambulans

Basile Morin, CC BY-SA 4.0 / News Oresund, CC BY 2.0

Inrikes

Hemtjänsten hittade inte nyckeln – person avled

Publicerad 12/7/2022
Annons

Då en person larmade om andningssvårigheter skickades både hemtjänst och ambulans till adressen. Då man inte hittat nycklarna till bostaden kom man dock inte in. Efter att en låssmed senare fick upp dörren hade personen hunnit avlida.

Det var för ett par veckor sen som Malmö stads larmcentral fick ett larm mitt i natten från en Malmöbo som hade svårigheter att andas. Larmoperatören agerade snabbt och skickade dit hemtjänst och larmade 112 för att också få dit en ambulans.

LÄS ÄVEN: Hemtjänsten glömde patient i 47 dagar – hittades avliden

Två hemtjänstanställda tog sig till grupplokalen för att hämta nycklar, men där hittade de bara en dörrtagg för att komma in genom porten på flerfamiljshuset. På plats kom varken hemtjänsten eller ambulansen in. En låssmed som larmats till platsen kunde bryta upp dörren men då var det för sent och personen påträffades död.

Malmö stad har nu gjort en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Kommer hända igen

Anna Friberg, avdelningschef för ordinärt boende på Malmö stads hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning, säger till Sydsvenskan att ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Vi har en väldigt god ordning på nycklar i hemtjänsten. Det är en av våra allra viktigaste förtroendeskapande åtgärder. Men jag vore naiv om jag sa att det här aldrig kommer att hända igen, säger Anna Friberg på Malmö stad.

LÄS ÄVEN: Hemtjänsten struntade i larm – patient hittades död efter flera dagar

Samtidigt understryker hon att det är en grundläggande etisk princip i Malmös hemtjänst att ingen människa ska behöva dö ensam.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons