vårdboende äldre hemtjänst

Faksimil Facebook

Inrikes

Hemtjänstpersonal ska lära sig skriva med miljonsatsning

Publicerad 11/3/2021
Annons

Nyligen beslutades att 60 anställda ska skickas på svenskkurser till en kostnad av två miljoner kronor. Nu handlar det om betydligt högre kostnader då man ska ”kvalitetssäkra det svenska språket”.

Totalt arbetar omkring 5 500 personer i Malmö stads särskilda boenden, korttidsboenden och hemtjänsten. De har ansvar dygnet runt för 12 000 personer varav många är äldre.

I september beslöt Malmös hälsa-, vård- och omsorgsnämnd att skicka 60 anställda på svenskkurser till en kostnad av två miljoner kronor. Hälften ska gå en kurs i grundläggande svenska, den andra hälften en kurs i gymnasiesvenska.

6,5 miljoner

När samma nämnd nu beslutat om nästa steg för att personalen ska lära sig skriva begripliga journaler är prislappen 6,5 miljoner kronor. Lejonparten av pengarna går till kurser som ska ”utveckla det professionella språket i dokumentationen” och ”kompetenshöjande insatser inom den sociala dokumentationen”. Detta ska man bland annat göra genom att köpa in böcker på lättläst svenska som ska finnas för utlåning till personal.

LÄS ÄVEN: Personal i äldreomsorgen utbildas i svenska: ”Vi har stora rekryteringssvårigheter”

– Första steget, som vi tog beslut om i september, var regelrätt utbildning i svenska. Det senare beslutet handlar framför allt om att förstärka kommunikationen mellan medarbetare och hur vi använder språket internt, säger kommunalrådet Anders Rubin (S) till Sydsvenskan.

Han uppskattar att runt 70 procent av Malmö stads vård- och omsorgspersonal har utländsk bakgrund och man måste säkerställa att personalen kan förstå varandra. Då reglerna kan vara svåra för vissa att förstå ska de nu skrivas på ett enklare språk, så kallad ”klarspråkad svenska”.

”Absurt”

Beslutet klubbades igenom men M, C och SD reserverade sig.

– Men den stora frågan är om det är skattebetalarnas ansvar. För mig är det absurt att Malmö stad har kunnat anställa människor som inte förstår helt vanlig svenska, säger nämndens viceordförande John Roslund (M).

– Det är absurt. Vi har ett välfungerande stadsbibliotek. Alla signaler vi får är dessutom att vår personal är under hård arbetspress. När ska de då sätta sig ner och läsa dessa böcker? säger John Roslund.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1225”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons