hinab-i-vast-feat
Inrikes

Imam Ali Center: ”Svenskar är översexualiserade och besatta av våld”

Publicerad 2/7/2020
Annons

Den 1 februari arrangerade den shiitiske imamen Zaid Ali vid Islamic Center i Järfälla utanför Stockholm ett evenemang med namnet ”Hijab i Väst: Är Hijab Kvinnoförtryck? Hör Hijab Hemma i Sverige?” Svaret från talarna på den första frågan var ett klart ”nej”, och på den andra ett lika tydligt ”ja”.

Framför byggnaden stod tiotals vakter och poliser för att kontrollera vem som släpptes in. För att komma in i moskén fanns två ingångar att välja på – en för män och en för kvinnor. Utanför hade också hundratals skanderade motdemonstranter samlats för att protestera mot slöjtvång och muslimsk diktatur i bland annat Iran.

Seminariets publik på runt 500 personer utgjordes främst av shiamuslimer. Varje gång någon talare nämnde ”profeten Mohammed” eller någon släkting till denne ropade hela salen tillbaka, ”alayh alsalat walsalam” vilket betyder ”må Gud hälsa dem med böner och fred”.

Moderatorn var tvungen att förklara för de få icke-muslimska deltagarna i publiken vad detta betyder – ”så att ni inte blir rädda” skrattade han.

”Svenskar översexualiserade”

Dr. Isa Jahangir, författare av islamisk litteratur, började med att förklara att Allah i grund och botten är mer repressiv mot män än mot kvinnor.

– Allah börjar faktiskt med männen. Innan Allah säger till kvinnan att täcka sig så kräver han att män inte ska titta på kvinnor.

Jahangir, som har talat på Imam Zaid Center förr, fortsatte:

– Hijab är inte ett tecken på ”de andra” utan att den signalerar att ”dessa är mina moraliska principer”. Problemet är människor som ser det i ljuset av den västerländska traditionen. Problemet är att vi inte ser det som något inhemskt. I Västvärlden bör inte hijab ses som en produkt som kommer utifrån.

Han menar att svenskar och västerlänningar är besatta av våld och sexualitet och på så sätt projicerar de sin besatthet av våld och sexualitet på muslimer och invandrare. Enligt honom är det ett psykologiskt komplex där svenskar sopar sin sjuka översexualisering och våldsamhet under mattan och istället pekar på muslimer och invandrare som våldsamma och objektifierande gentemot kvinnor.

”Muslimernas tid att ge igen”

En annan kvinnlig talare var Dr. Rebecca Masterton, författare och tv-presentatör på den iranska regimens propagandakanal Press-TV. Hon menade att det inte är konstigt att en del finner det irriterande att folk från olika kulturer kommer till ens land.

– Vi befinner oss i en postkolonial tid. Sverige deltog visserligen inte i kolonialisering men ändå kändes det inte trevligt när andra västerlänningar kom till ens land och ändrade på det som var bekant, sa hon.

Masterton beskrev dagens massinvandring till väst som muslimernas tid att ge igen för européernas kolonialism – att nu kolonisera Europa och förändra den europeiska kulturen.

– Låt oss titta på den bredare bilden. Européerna började kolonisera världen och de ansträngde sig för att förändra kulturen i världen och de var stolta över det.

”Måste låta muslimerna vägra integreras”

Hon nämnde att medan kolonialismen pågick, tvingade britterna på andra folk sin kultur och därför måste dagens européer låta invandrade muslimer vägra att integreras eller lämna sin kultur.

– Man såg aldrig att britterna i Indien började integreras genom att bära sari eller hijab. Och du ser inte européer i Indien bli hinduiska.

Masterton menar att britterna föraktade indier och deras religioner och fransmännen ville göra Algeriet franskt. Men folket i dessa länder blev mer organiserade. Och européerna åkte hem igen.

– Nu ser vi att européerna utövar kontroll igen, hävdade Masterton.

”Europa beroende av invandrare”

Hon pratade sedan om det ekonomiska behov som hon hävdar att Europa har av invandring.

– Europa är beroende av att människor invandrar hit. När Storbritannien hade en ekonomisk krasch, blev London den minst påverkade staden på grund av antalet invandrare som arbetade i London, hävdade hon.

Den muslimska aktivisten Zahra Alawi driver en YouTube-kanal där hon lär muslimer hur man undviker ”synd”. Hon slog i sitt tal på eventet fast att det är heligt att täcka sitt hår.

– Jag tror verkligen att det är ett heligt budord från Allah att täcka sitt hår. Världen är inte en vacker plats och det är därför man måste täcka sig. Jag träffade en kvinna som började bära hijab och sa att efter att hon började göra det, så slutade män vissla efter henne och trakassera henne.

Intervju med motdemonstranterna

I likhet med många andra muslimer uppmanar Alawi kvinnor att de ska ”skydda sig” genom att bära slöja och täcka sig. Detta istället för att lägga skulden och ansvaret på männen och kräva att de ska förändra sitt beteende gentemot kvinnor.

Under frågestunden blev talarna ombedda att ge tips som: ”hur ska jag svara folk som frågar varför jag täcker mig utan att samtidigt konstatera att jag är vacker?” Inga frågor som var kritiska till islam ställdes, däremot ville många veta hur man skyddar sig från ”islamofobi”.

Samhällsnytt intervjuade en av motdemonstranterna som hade mycket att säga om talarnas budskap. Intervjun kommer att publiceras senare här på Samhällsnytt.

Luai Ahmed

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons